torsdag 18 april 2024

inloggad som

Max IV-ledningen skissar på lekstuga för framtida forskare

Fullt utbyggd beräknas två tusen forskare om året använda Max IV-anläggningen, som tas i bruk i mitten av 2016. Några hundra av dem kommer ännu inte att ha gått ut mellanstadiet, om Max IV-ledningens nya plan på ett experimentlabb för skolklasser blir verklighet.

Målgruppen är i första hand fjärde- och femteklassare, där laborationer i den ordinarie undervisningen kan förläggas till ett experimentlabb i närheten av Max IV och kombineras med studiebesök på miljardanläggningen. MiniMax, som satsningen kallas, ska till skillnad mot LTH:s experimentverkstad Vattenhallen bara vara öppen för skolklasser och inte allmänheten.

Max IV:s kommunikationschef Tutti Johansson Falk, som leder projektet, nämner expermient med vakuum, ljus- eller ljudvågor som möjliga laborationer för mellanstadiebarnen att sätta tänderna i. Men först måste hon ordna fram såväl en lokal som finansiering för satsningen.

— Ambitionen är att hitta externa finansiärer, privata och offentliga aktörer, som tycker det är viktigt att barn behåller sitt naturliga intresse för naturvetenskap så att man kan rekrytera nya forskare även framöver, säger Tutti Johansson Falk till Rapidus.

Uppe på Brunnshögsområdet har taket nu lagts på Max IV-anläggningen och den tekniska utrustningen börjat installeras. Exklusive experimentstationerna beräknas bygget kosta 1,3 miljarder kronor, där Vetenskapsrådet står för lejonparten. En åttondel är tänkt att komma från Region Skåne, men som Rapidus tidigare berättat krävs först en lagändring så att regionen kan skriva av investeringen över flera år.

Enligt det ursprungliga avtalet ska Region Skåne skjuta till sin del, uppåt 170 miljoner kronor, senast under 2014. Men tiden börjar bli knapp.

— Detta är något vi levt med sedan 2010 och hittills har inget hänt som ändrar förutsättningarna. Det kommer nog krävas någon form av omförhandling av avtalet under året, säger Harald Lindström, ansvarig för strategiska investeringar på Region Skåne.

Erik Olausson

Fullt utbyggd beräknas två tusen forskare om året använda Max IV-anläggningen, som tas i bruk i mitten av 2016. Några […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.