torsdag 21 november 2024

inloggad som

Instrument för tumörprov testas skarpt på patienter

Uppstartsbolaget BibbInstruments på Lund Life Science Incubator håller på att CE-märka sitt prisvinnande biopsi-instrument. Inom kort startar en första studie på fem-tio patienter i Lund, som beräknas bli klar inom ett halvår.

Biopsi-instrumentet har tagits fram av Lundaläkaren Charles Walther som i sitt arbete med vävnadsprovtagning och mikroskopering för att ställa diagnos på misstänkt cancer har sett behov av bättre verktyg. Instrumentet kan ta djupare prov av tumörer än dagens, och därmed kan en mer fullständig bedömning av tumören göras tidigare i utredningen. Då kan patienter med farliga tumörer få rätt behandling tidigare än i dag, menar Charles Walther.

Efter den initiala pilotstudien planeras en större studie på flera kliniker i Sverige. Parallellt förbereds den regulatoriska dokumentationen så att instrumentet är klart att utlicensieras inom ett år.

— Jag vill låta något av de stora medicintekniska bolagen licensiera instrumentet för att så många patienter som möjligt ska få tillgång till det. Intäkterna ska sedan finansiera utveckling av nya instrument, säger Charles Walther till Rapidus.

Han planerar två efterföljare: Ytterligare ett instrument för diagnos men för ytligare prover som är klart för studie på människa inom några år, samt ett instrument för att kunna avlägsna delar av eller hela tumörer, i behandlingssyfte.

BibbInstruments bildades med stöd av Lunds universitets holdingbolag Luis och Region Skånes innovationsbolag Innovator. I slutet av förra året fick BibbInstruments Vinnova-bidrag på två miljoner kronor för att göra den första kliniska utvärderingen av produkten. Charles Walther vann 2012 en innovationstävling på TV med sitt instrument.

Elisabet Ottosson

Uppstartsbolaget BibbInstruments på Lund Life Science Incubator håller på att CE-märka sitt prisvinnande biopsi-instrument. Inom kort startar en första studie […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Pengar att söka för civil-militära företagsprojekt

    Regeringen har beslutat om en helt ny satsning som innebär att civila innovationer ska kunna nyttjas inom försvaret. I år finns cirka 50 miljoner kronor att söka för företag.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.