torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Instrument för tumörprov testas skarpt på patienter

Uppstartsbolaget BibbInstruments på Lund Life Science Incubator håller på att CE-märka sitt prisvinnande biopsi-instrument. Inom kort startar en första studie på fem-tio patienter i Lund, som beräknas bli klar inom ett halvår.

Biopsi-instrumentet har tagits fram av Lundaläkaren Charles Walther som i sitt arbete med vävnadsprovtagning och mikroskopering för att ställa diagnos på misstänkt cancer har sett behov av bättre verktyg. Instrumentet kan ta djupare prov av tumörer än dagens, och därmed kan en mer fullständig bedömning av tumören göras tidigare i utredningen. Då kan patienter med farliga tumörer få rätt behandling tidigare än i dag, menar Charles Walther.

Efter den initiala pilotstudien planeras en större studie på flera kliniker i Sverige. Parallellt förbereds den regulatoriska dokumentationen så att instrumentet är klart att utlicensieras inom ett år.

— Jag vill låta något av de stora medicintekniska bolagen licensiera instrumentet för att så många patienter som möjligt ska få tillgång till det. Intäkterna ska sedan finansiera utveckling av nya instrument, säger Charles Walther till Rapidus.

Han planerar två efterföljare: Ytterligare ett instrument för diagnos men för ytligare prover som är klart för studie på människa inom några år, samt ett instrument för att kunna avlägsna delar av eller hela tumörer, i behandlingssyfte.

BibbInstruments bildades med stöd av Lunds universitets holdingbolag Luis och Region Skånes innovationsbolag Innovator. I slutet av förra året fick BibbInstruments Vinnova-bidrag på två miljoner kronor för att göra den första kliniska utvärderingen av produkten. Charles Walther vann 2012 en innovationstävling på TV med sitt instrument.

Elisabet Ottosson

Uppstartsbolaget BibbInstruments på Lund Life Science Incubator håller på att CE-märka sitt prisvinnande biopsi-instrument. Inom kort startar en första studie […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.