onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Konsolidering på marknaden — så går sparbankerna i Skåne

Skånes bankmarknad har varit alltför fragmenterad. Det säger Swedbanks vd Michael Wolf i en intervju med Rapidus. I dag går vi igenom årsrapporterna från de fyra största sparbankerna — som alla påverkas när Wolf nu tar över Sparbanken Öresund.

Den breda medelklassen samt små- och mellanstora företag är kundsegment som alla banker vill åt. Och kampen förefaller vara extra hård i Skåne i dag.

— Konkurrensen är tuffare än på andra håll, det finns många banker med stark lokal förankring, säger Danske Banks Malmöchef Niclas Sassersson och syftar på sparbankerna med ett traditionellt starkt fäste i Sydsverige.

Men kartan håller just nu på att ritas om. Om alla myndighetstillstånd går igenom tar Swedbank över Sparbanken Öresund, och säljer därefter en del av verksamheten till fusionerande Färs & Frosta och Sparbanken 1826. Sparbanken Syd som hittills varit helt fristående påverkas indirekt av affären genom upplösningen av systemleverantören Cerdo, majoritetsägd av Sparbanken Öresund.

Michael_Wolf— Ur Swedbanks och sparbankernas perspektiv är det klart att marknaden i Skåne varit för fragmenterad. Genom denna affär blir vi relevanta för framtiden, säger Michael Wolf till Rapidus.

Det finns fortfarande några fristående sparbanker kvar i Skåne, som Sparbanken Syd. Ska ni göra fler uppköp?

— Om någon knackar på dörren och vill komma in i en större struktur kommer vi att välkomna dem. Men vi kan själva inte initiera en sådan process utan det måste komma från den lokala sparbanken, säger Michael Wolf.

Under 2013 fortsatte samtliga fyra av Skånes största sparbanker att öka affärsvolymen med mellan två procent och nio procent. Tre av dem redovisade ökat rörelseresultat.

Sparbanker_2013_v3_350

Värt att notera är att det i Sparbanken Syds resultat ligger en reavinst på 82 miljoner kronor från utförsäljning av aktieinnehavet i Swedbank. Syd började skeppa ut andelar 2012 och hade nu i december kvar Swedbankaktier för 106 miljoner. Omstruktureringen av Cerdo satte också spår i bankens resultat, som belastades med nedskrivningar på 26 miljoner.

Sparbanken Syd sysselsätter i dag 150 anställda, Sparbanken Öresund har cirka 600 medarbetare medan 1826 och Färs & Frosta har runt 250 vardera. Nya Sparbanken Skåne (fusionen av Färs & Frosta, 1826 och delar av Öresund) får 650 anställda. Swedbank har samtidigt aviserat en bantning på ett par hundra tjänster i Sydsverige närmaste åren.

Läs mer om Skånes bankmarknad i torsdagens snabbanalys.

Kristian Svensson

Skånes bankmarknad har varit alltför fragmenterad. Det säger Swedbanks vd Michael Wolf i en intervju med Rapidus. I dag går […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.

  • Västra Hamnen öppnar på Medicon Village

    Västra Hamnen Corporate Finance öppnar kontor på Medicon Village i Lund. – Vi vill komma närmare de många life science-bolag som behöver finansiering, säger vd Oscar Ahlgren.

  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.