söndag 24 november 2024

inloggad som

Konsolidering på marknaden — så går sparbankerna i Skåne

Skånes bankmarknad har varit alltför fragmenterad. Det säger Swedbanks vd Michael Wolf i en intervju med Rapidus. I dag går vi igenom årsrapporterna från de fyra största sparbankerna — som alla påverkas när Wolf nu tar över Sparbanken Öresund.

Den breda medelklassen samt små- och mellanstora företag är kundsegment som alla banker vill åt. Och kampen förefaller vara extra hård i Skåne i dag.

— Konkurrensen är tuffare än på andra håll, det finns många banker med stark lokal förankring, säger Danske Banks Malmöchef Niclas Sassersson och syftar på sparbankerna med ett traditionellt starkt fäste i Sydsverige.

Men kartan håller just nu på att ritas om. Om alla myndighetstillstånd går igenom tar Swedbank över Sparbanken Öresund, och säljer därefter en del av verksamheten till fusionerande Färs & Frosta och Sparbanken 1826. Sparbanken Syd som hittills varit helt fristående påverkas indirekt av affären genom upplösningen av systemleverantören Cerdo, majoritetsägd av Sparbanken Öresund.

Michael_Wolf— Ur Swedbanks och sparbankernas perspektiv är det klart att marknaden i Skåne varit för fragmenterad. Genom denna affär blir vi relevanta för framtiden, säger Michael Wolf till Rapidus.

Det finns fortfarande några fristående sparbanker kvar i Skåne, som Sparbanken Syd. Ska ni göra fler uppköp?

— Om någon knackar på dörren och vill komma in i en större struktur kommer vi att välkomna dem. Men vi kan själva inte initiera en sådan process utan det måste komma från den lokala sparbanken, säger Michael Wolf.

Under 2013 fortsatte samtliga fyra av Skånes största sparbanker att öka affärsvolymen med mellan två procent och nio procent. Tre av dem redovisade ökat rörelseresultat.

Sparbanker_2013_v3_350

Värt att notera är att det i Sparbanken Syds resultat ligger en reavinst på 82 miljoner kronor från utförsäljning av aktieinnehavet i Swedbank. Syd började skeppa ut andelar 2012 och hade nu i december kvar Swedbankaktier för 106 miljoner. Omstruktureringen av Cerdo satte också spår i bankens resultat, som belastades med nedskrivningar på 26 miljoner.

Sparbanken Syd sysselsätter i dag 150 anställda, Sparbanken Öresund har cirka 600 medarbetare medan 1826 och Färs & Frosta har runt 250 vardera. Nya Sparbanken Skåne (fusionen av Färs & Frosta, 1826 och delar av Öresund) får 650 anställda. Swedbank har samtidigt aviserat en bantning på ett par hundra tjänster i Sydsverige närmaste åren.

Läs mer om Skånes bankmarknad i torsdagens snabbanalys.

Kristian Svensson

Skånes bankmarknad har varit alltför fragmenterad. Det säger Swedbanks vd Michael Wolf i en intervju med Rapidus. I dag går […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Rapidus och Danske Bank i samarbete

    Rapidus och Danske Bank lanserar nytt initiativ för att stödja entreprenörer och investerare över Öresund.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.