fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Genovis-nyhet på marknaden 2015

Lundabolaget CapSenzes instrument för att automatisera produktionen av monoklonala antikroppar kan vara på marknaden redan om ett år, uppger medgrundaren Martin Hedström. Utvecklingen sker tillsammans med First North-noterade Genovis och har redan rönt intresse från såväl jättar som uppstickare i läkemedelsbranschen.

CapSenze grundades som ett handelsbolag 2010 för att kommersialisera teknik för detektion av extremt små mängder av exempelvis gifter, virus eller specifika proteiner. En omskriven tillämpning är detektion av HIV-virus på ett tidigt stadium.

Biosensorn testas just nu av olika forskargrupper men några reella intäkter ger den ännu inte. Lundabolagets första inkomstkälla ser istället ut att bli Versaflo, ett instrument för att automatisera provtagningen i stora cellodlingar. Genom en serie pumpar och ventiler ska Versaflo kunna sköta både provtagningen och provbearbetningen snabbare än labbpersonalen, samtidigt som risken att kontaminera cellodlingen minskar.

I en första version utrustas Versaflo-systemet med en kolonn spetsad med Genovis enzym för att dela upp antikroppar i mindre delar inför analys. Vid cellodling för produktion av monoklonala antikroppar kan systemet därmed hålla kontinuerlig koll på processen. En odlingscykel på cirka två veckor kan räddas eller avbrytas i förtid om något är på väg att gå fel.

Martin Hedström— Skörden av antikroppar från en cellodling på 5-6 kubikmeter är värd flera miljoner. Versaflo blir ett inbyggt kvalitetssäkringssystem, säger Martin Hedström.

I december fick CapSenze och Genovis en miljon kronor från Vinnova för att färdigutveckla instrumentet. Projekttiden räcker fram till 2016 men redan nästa år räknar Martin Hedström med att finnas på marknaden med systemet, som ska säljas tillsammans med Genovis enzymer.

En första demonstrationsanläggning ska bli klar till slutet av maj då Genovis och CapSenze anordnar en workshop med industrin. Monoklonala antikroppar används i dag av läkemedelsbranschen inom en rad terapiområden och hittills har bland annat tyska Boehringer Ingelheim och danska Symphogen visat intresse för tekniken, uppger Martin Hedström.

Bakom CapSenze står en handfull forskare som alla delar sin tid mellan bolaget och Lunds universitets institution för bioteknik. Under våren ska CapSenze ombildas till aktiebolag och troligen flytta in på Lund Life Science Incubator på Medicon Village.

Genovis portfölj med enzymer för att dela upp antikroppar i mindre bitar står i dag för nästan hela försäljningen i Lundabolaget. 2013 steg nettoförsäljningen med 47 procent till 8,9 miljoner kronor. Resultatet slutade samtidigt på 16 miljoner kronor i förlust.

Erik Olausson

Lundabolaget CapSenzes instrument för att automatisera produktionen av monoklonala antikroppar kan vara på marknaden redan om ett år, uppger medgrundaren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Sarah Fredriksson i Lejonkulan

    Läkemedelsforskningsbolaget Aqilion, med Genovisgrundaren Sarah Fredriksson som vd, hade ett miljardavtal med farmajätten Merck. Men det sprack. Nu tar hon […]