tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Beska besked för Öresundsregionen i ny OECD-rapport

Öresundsintegrationen har stagnerat efter flera år av utveckling. Orsakerna är flera och vad som bör göras lyfts fram i en ny OECD-rapport som presenteras i danska folketinget imorgon.

I den omfattande rapporten, som Rapidus tagit del av, framgår att det tidigare flaggskeppet för gränsöverskridande integration inom EU har tappat ordentligt med fart. Tio år efter bron har alla kurvor över integrationen planat ut: arbetsmarknad, bostad, kommunikationer, näringsliv och kultur.

”Öresund är på jakt efter ett nytt kapitel i samarbetet” lyder rapportförfattarnas analys, och lösningen som pekas ut är ”ett ökat fokus på gränsöverskridande innovationsarbete”.

På plussidan nämns goda kommunikationer och väletablerade samarbeten som Øresundsinstitutet och Medicon Valley Alliance, som satt regionens life science-verksamhet på den internationella kartan. De stora forskningsanläggningarna ESS och Max IV betraktas också som starka och internationella varumärken för regionen, som kommer att ha effekt på både infrastruktur och näringsliv.

Men det fattas inte heller hinder och svagheter. Nedläggningen av Øresundsuniversitet och Øresund Science Region anses ha negativ effekt på det gränsöverskridande samarbetet, liksom den ekonomiska obalansen mellan länderna och även mellan Öresundsregionens kärna och dess yttre delar. Även om det lyfts fram som en styrka att regionens politiker har en gemesam vision är det en svaghet att den privata sektorn och universiteten inte är mer involverad.

De överhängande hot som pekas ut för såväl life science-sektorn som region i stort är ökande global konkurrens och en hård kamp om välutbildad arbetskraft. Medicon Valley Alliance räknas som en drivkraft i regionen, men dess potential anses underutnyttjad.

– Rapporten sätter fingret på ett problem som vi är medvetna om, både i Skåne och på den danska sidan av Sundet. Vi vet att vi kan få synergieffekter av att samarbeta, men bara för att man har två parter innebär det inte att samarbetet sker av sig själv, säger Medicon Valley Alliance vd Stig Jørgensen till Rapidus.

OECD-studien avslutas med några rekommendationer riktade till svenska och danska myndigheter. Bland annat handlar det om att avskaffa byråkratiska hinder för arbets- och studiependling, att göra innovation till ett prioriterat utvecklingsområde och utveckla Öresundsregionens internationella identitet och varumärke.

Ett hundratal branschfolk och politiker väntas till seminariet i folketinget imorgon där OECD-rapporten ska luftas, däribland danska forskningsminstern Sofie Carsten Nielsen och Peter Honeth, statsekreterare på svenska utbildningsdepartementet.

Jennie Lorentsson

Öresundsintegrationen har stagnerat efter flera år av utveckling. Orsakerna är flera och vad som bör göras lyfts fram i en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.