Vinsten i det närmaste dubblades under fjolåret för Awapatents verksamhet i Sydsverige och nu planerar vd Magnus Hallin fler kontor i grannländerna. Men de havererade planerna på en regional patentdomstol för de nordiska länderna och Baltikum är ett orosmoment.
För koncernen som helhet steg omsättningen marginellt till 547 miljoner kronor 2013. Samtidigt ökade vinsten efter skatt från 25 miljoner till 30 miljoner kronor. Det framgår av Awapatents färska årsrapport.
Starkast av de fyra regionerna, syd, väst, nord och Danmark gick den förstnämnda med en tillväxt på 6 procent, samtidigt som vinsten växte med 85 procent.
— Generellt var 2013 lite trögare än vi hade hoppats, med en svacka på mitten och en väldigt stark avslutning, säger Awapatens vd Magnus Hallin i en Rapidusintervju.
Han vill inte peka ut något speciellt område som drar i Skåne utan talar snarare om en bred uppgång. I Danmark var utvecklingen trögare med en tillväxt på måttliga två procent till 78 miljoner kronor. Under fjolåret var antalet anställda relativt konstant och Awapatent sysselsätter i dagsläget 160 patentingenjörer och jurister fördelade på tretton kontor. I år räknar Hallin med att utöka personalstyrkan med ytterligare tio anställda.
— Vi har tagit någon affär i Belgien och ett par Norge utan ha representation på plats. Vår strategi är att växa med ytterligare kontor i Nordeuropa det närmaste året.
Dotterbolaget Awa Ipro, som tittar på möjligheter för företag att i högre grad utnyttja immateriella rättigheter som en finansiell tillgång, har däremot inte fått sitt genombrott än. Tidigare vd:n Bobby Markovski lämnade verksamheten i höstas och driver nu den egna byrån Bonneli i Helsingborg. Awa Ipro:s samarbete med Lindab som presenterades i augusti 2012 har också avslutats.
— Awa Ipro är i viss mån vår motsvarighet till en forskningsavdelning. Än har det inte lyft som vi hoppats, men vi har flera intressanta projekt som förhoppningsvis kommer igång under våren. Samtidigt tittar vi på potentiella samarbetsparter, säger Magnus Hallin.
I takt med att kunderna blir mer internationaliserade konkurrerar Awapatent allt oftare med stora patentaktörer i England och Tyskland. Inom ett par år ska processen att skydda immateriella rättigheter i hela EU-området bli enklare genom ett gemensamt EU-patent och en gemensam patentdomstol.
Men försöken att skapa en regional avdelning som ska ta hand om alla patenttvister rörande EU-patent i Norden ser inte ut att bli verklighet, något Hallin ser med viss oro på.
— Det hade varit bättre om det hade blivit en domstol som omfattade inte bara Sverige och Baltikum utan även Danmark och Finland som täckte alla EU-patent. Nu finns risken att allt fler mål flyttas ner till England och Tyskland.
Joel Lyth