fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bioteknikbolag först ut med Öresunds EIF-lån

Forskningsbolaget Saromics Biostructures i Lund tar in tre miljoner kronor genom ett banklån hos Sparbanken Öresund i samarbete mellan European Investment Fund (EIF).

Saromics blir det första bolag i Norden som utnyttjar det EU-initiativ som reducerar bankernas risker vid utlåning till små tillväxtföretag, genom att EIF lämnar 50 procents garanti på lånen.

Björn Walse— Det är en stor fördel för vårt företag att kunna växa genom att låna pengar till bra villkor, istället för att ta in nytt kapital via investerare och därmed späda ut vårt eget ägande, säger Saromics vd Björn Walse till Rapidus.

Tillskottet av pengar ska i huvudsak gå till att utöka portföljen av färdigtillverkade proteinstrukturer samt en förstärkning av säljorganisationen.

Saromics grundades 2006 och har idag runt tio anställda. Förutom analysservice åt läkemedelsföretag med tredimensionell strukturbestämning av proteiner, har bolaget även flera egna utvecklingsprojekt.

— Utan EU-initiativet hade vi inte fått ett banklån av den här storleken, och inte heller utan restriktioner. I det här fallet kan vi använda en del av summan som rörelsekapital. För tillfället har vi många uppdrag, vilket gör att vi behöver stärka likviditeten eftersom vi oftast får betalt först när uppdraget är klart, säger Björn Walse.

Sparbanken Öresund är enda nordiska bank som ingått ett sådant avtal med EIF. Banken har i en första omgång 300 miljoner kronor att låna ut.

Saromics Biostructures dubblade omsättningen ifjol till runt fyra miljoner kronor, med ett resultat nära noll.

Elisabet Ottosson

Forskningsbolaget Saromics Biostructures i Lund tar in tre miljoner kronor genom ett banklån hos Sparbanken Öresund i samarbete mellan European […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • De gör pengar på militär munhälsa

    Life science-bolaget Zymiq har landat de första ordrarna av en ny produkt riktad till militären. Det handlar kort och gott om ”enzymbaserad tandborstning”.

  • Neola stärker ägarbasen i riktad emission

    Neola Medical i Lund tar in nytt kapital och får samtidigt in sina första institutionella investerare. Pengarna ska användas till bolagets kliniska studier och den pågående regulatoriska processen för marknadsgodkännande.

  • Gedea ett steg närmare Europa

    Lundabolaget Gedea Biotech har slutfört en klinisk studie med goda resultat. Det öppnar dörren för ansökan om CE-märkning av bolagets antibiotikafria vaginaltablett i Europa.