söndag 12 maj 2024

inloggad som

Bioteknikbolag först ut med Öresunds EIF-lån

Forskningsbolaget Saromics Biostructures i Lund tar in tre miljoner kronor genom ett banklån hos Sparbanken Öresund i samarbete mellan European Investment Fund (EIF).

Saromics blir det första bolag i Norden som utnyttjar det EU-initiativ som reducerar bankernas risker vid utlåning till små tillväxtföretag, genom att EIF lämnar 50 procents garanti på lånen.

Björn Walse— Det är en stor fördel för vårt företag att kunna växa genom att låna pengar till bra villkor, istället för att ta in nytt kapital via investerare och därmed späda ut vårt eget ägande, säger Saromics vd Björn Walse till Rapidus.

Tillskottet av pengar ska i huvudsak gå till att utöka portföljen av färdigtillverkade proteinstrukturer samt en förstärkning av säljorganisationen.

Saromics grundades 2006 och har idag runt tio anställda. Förutom analysservice åt läkemedelsföretag med tredimensionell strukturbestämning av proteiner, har bolaget även flera egna utvecklingsprojekt.

— Utan EU-initiativet hade vi inte fått ett banklån av den här storleken, och inte heller utan restriktioner. I det här fallet kan vi använda en del av summan som rörelsekapital. För tillfället har vi många uppdrag, vilket gör att vi behöver stärka likviditeten eftersom vi oftast får betalt först när uppdraget är klart, säger Björn Walse.

Sparbanken Öresund är enda nordiska bank som ingått ett sådant avtal med EIF. Banken har i en första omgång 300 miljoner kronor att låna ut.

Saromics Biostructures dubblade omsättningen ifjol till runt fyra miljoner kronor, med ett resultat nära noll.

Elisabet Ottosson

Forskningsbolaget Saromics Biostructures i Lund tar in tre miljoner kronor genom ett banklån hos Sparbanken Öresund i samarbete mellan European […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen