Med nya regler i ryggen har danska skattemyndigheten Skat inlett klappjakt på svenska konsulter på uppdrag i Danmark. Regeländringen gör det i princip nödvändigt för svenska konsultbolag att skaffa ett lokalt dotterbolag på plats och för de som varit aktiva på andra sidan Sundet det senaste året kan resultatet bli stora skattekrav.
Ny lagstiftning om arbejdsudleje, som trädde i kraft under hösten 2013, gör att Skat nu har börjat kräva in preliminär inkomstskatt av danska företag för jobb utfört av svenska konsulter. Reglerna gäller all inhyrd personal som utför uppgifter som kan anses vara en integrerad del av verksamheten. Det täcker allt från personal i lunchrestaurangen till IT-konsulter.
Lagen baxades igenom folketinget med motiveringen att den skulle minska omfattningen av lönedumping på den danska arbetsmarknaden. Den har samtidigt fått kritik från arbetsgivarhåll och EU har inlett en granskning om lagstiftningen är förenlig med EU-rätt.
För svenska konsultbolag innebär regelverket ett dilemma. Om de av affärsmässiga skäl inte vill uppge den specifika lönekostnaden för uthyrda konsulter dras 38 procent i skatt på hela summan som kunden debiteras.
SAP-konsulten Repona i Lund, med knappt 30 anställda och stora danska industriföretag i kundlistan, har definitivt märkt av det nya regelverket.
— Skat har börjat med att gå igenom de större företagens konsultinköp. Jag tror att det kan vara en hel del verksamheter som kommer att få skattekrav på sig. Vi har valt att hantera situationen genom att starta ett danskt dotterbolag, säger vd Hans Montelius till Rapidus.
Han är inte ensam — att agera utifrån ett danskt dotterbolag är den vanligaste modellen för de svenska konsultbolag som Rapidus talat med. Jayway, Cybercom och Knowit sköter samtliga danska affärer genom dotterbolag där. Thomas Goréus är vd på Malmöbaserade konsultmäklaren Assistera, som startade en dansk filial för sex år sedan.
— Det har varit otroligt besvärligt att göra affärer där annars, det är nästan lättare att få tillgång till Ryssland, säger han.
Övergångsregler för redan ingångna kontrakt skrivna före 19 september 2012 gällde fram till oktober 2013, sedan dess gäller det nya hårdare regelverket för alla aktörer.
Joel Lyth