måndag 4 november 2024

inloggad som

Skat-jakt slår mot skånska konsultföretag

Med nya regler i ryggen har danska skattemyndigheten Skat inlett klappjakt på svenska konsulter på uppdrag i Danmark. Regeländringen gör det i princip nödvändigt för svenska konsultbolag att skaffa ett lokalt dotterbolag på plats och för de som varit aktiva på andra sidan Sundet det senaste året kan resultatet bli stora skattekrav.

Ny lagstiftning om arbejdsudleje, som trädde i kraft under hösten 2013, gör att Skat nu har börjat kräva in preliminär inkomstskatt av danska företag för jobb utfört av svenska konsulter. Reglerna gäller all inhyrd personal som utför uppgifter som kan anses vara en integrerad del av verksamheten. Det täcker allt från personal i lunchrestaurangen till IT-konsulter.

Lagen baxades igenom folketinget med motiveringen att den skulle minska omfattningen av lönedumping på den danska arbetsmarknaden. Den har samtidigt fått kritik från arbetsgivarhåll och EU har inlett en granskning om lagstiftningen är förenlig med EU-rätt.

För svenska konsultbolag innebär regelverket ett dilemma. Om de av affärsmässiga skäl inte vill uppge den specifika lönekostnaden för uthyrda konsulter dras 38 procent i skatt på hela summan som kunden debiteras.

SAP-konsulten Repona i Lund, med knappt 30 anställda och stora danska industriföretag i kundlistan, har definitivt märkt av det nya regelverket.

— Skat har börjat med att gå igenom de större företagens konsultinköp. Jag tror att det kan vara en hel del verksamheter som kommer att få skattekrav på sig. Vi har valt att hantera situationen genom att starta ett danskt dotterbolag, säger vd Hans Montelius till Rapidus.

Han är inte ensam — att agera utifrån ett danskt dotterbolag är den vanligaste modellen för de svenska konsultbolag som Rapidus talat med. Jayway, Cybercom och Knowit sköter samtliga danska affärer genom dotterbolag där. Thomas Goréus är vd på Malmöbaserade konsultmäklaren Assistera, som startade en dansk filial för sex år sedan.

— Det har varit otroligt besvärligt att göra affärer där annars, det är nästan lättare att få tillgång till Ryssland, säger han.

Övergångsregler för redan ingångna kontrakt skrivna före 19 september 2012 gällde fram till oktober 2013, sedan dess gäller det nya hårdare regelverket för alla aktörer.

Joel Lyth

Med nya regler i ryggen har danska skattemyndigheten Skat inlett klappjakt på svenska konsulter på uppdrag i Danmark. Regeländringen gör […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Efter odlat kött kommer värmepumpar

    Köttordlarbolaget Re:meat får ett syskon. Det är Re:notch Energy, som har en lösning för energilagring för att förbättra värmepumpars effektivitet. Bakom de båda bolagen står delar av samma grundargäng.

  • Skånska utmanarna på frukostbordet

    En flingsugen men diabetessjuk pappa fick två kompisar att börja tillverka flingor hemma i köket. Nu skalar de upp tillverkningen och siktar på miljonomsättning.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.


  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.