lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bankfusionen slaktar Öresund — och styckar upp Skåne

Kristian analys2Kort sagt: Det är inte bara Sparbanken Öresund som styckas upp i dagens besked att Swedbank tar över stora delar av verksamheten. Även Skånes bankmarknad delas nu tydligt upp mellan spelarna.
200 anställda förlorar jobbet när senaste årens bankkrig tar en ny vändning.

Av Kristian Svensson, chefredaktör
Research: Joel Lyth

När de av Swedbank uppbackade sparbankerna 1826 och Färs & Frosta gick ut med sina fusionsplaner ifjol handlade mycket om att knyta ihop nordöstra Skåne med mellersta Skåne. Morgonens besked att bankerna släpper in Sparbanken Öresund i samgåendet innebär däremot en tydlig uppstyckning av regionen.

Den nya banken föreslås få namnet Sparbanken Skåne, och införlivar Sparbanken Öresunds kontor i Lund, Eslöv, Kävlinge och Staffanstorp. Samtidigt tar Swedbank över Sparbanken Öresunds verksamhet i Malmö, Trelleborg, Landskrona, Lomma, Helsingborg och nordvästra Skåne.

Eftersom Swedbank också blir delägare i Sparbanken Skåne lär bankerna inte konkurrera på nämnda orter.

Senaste åren har annars kampen om kunderna hårdnat. Som fristående aktör gjorde Sparbanken Öresund i 2010 års fusion mellan Finn och Gripen en aktiv markering av ambitionerna att växa genom att flytta huvudkontoret till Malmö. Vd Lars Ljungälv handplockades också från just Swedbank.

Men nu kastar alltså Ljungälv och Öresund in handduken, inte bara i Malmö utan på ett antal orter runt om i Skåne där den tidigare huvudkonkurrenten tar över.

På en presskonferens i Lund på fredagsmorgonen ger ledningen bakgrunden till beslutet: Allt för stor osäkerhet präglar frågorna kring tekniska plattformar och de regelkrav som ställs på bankrörelser idag. Detta drabbar inte minst ägarstiftelserna, förklarar Lars Andersson, ordförande för Sparbanksstiftelsen Öresund.

Lars Ljungälv själv återvänder till Swedbank där han blir ny regionchef. Vd för Sparbanken Skåne blir Bo Bengtsson från Sparbanken 1826, medan Färs & Frostas vd Bertil Engström tar ordförandeklubban.

Nya Sparbanken Skåne kommer att ägas av Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Sparbanksstiftelsen 1826 och Sparbanksstiftelsen Öresund med 26 procent vardera samt av Swedbank som tar en andel på 22 procent. Sparbanksstiftelsen Gripen följer inte med i det nya bolaget, som blir Sveriges största sparbank med en affärsvolym på 170 miljarder kronor och drygt 420.000 kunder.

I och med att Sparbanken Öresund styckas upp tappar Skåne en kaxig utmanare som under flera års tid satt blåslampa i rumpan på de stora affärsbankerna. Och även för de anställda får beskedet konsekvenser.

På flera orter får Sparbanken Skåne och Swedbank nu dubbla kontor inom sina respektive koncerner. Många av dem är så små — som Eslöv, Staffanstorp och Landskrona — att det inte finns någon anledning att ha två adresser.

Dessutom kommer det bli fråga om övertalighet på administrativ nivå. I praktiken är transaktionen en uppbrytning av fusionen mellan Finn och Gripen, där Finns gamla kontor och ett hundratal anställda nu inlemmas i Sparbanken Skåne medan Gripens enheter och cirka 500 anställda går till Swedbank.

Totalt ska ett par hundra tjänster försvinna närmaste två åren. Bankverksamhet har genom historien gång på gång visat sig som klippt och skuren för stordrift.

Uppstyckningen av Sparbanken Öresund ska godkännas av styrelserna i Sparbanksstiftelsen Öresund och Sparbanksstiftelsen Gripen. Affärerna är också villkorade av godkännanden från Finansinspektionen och Konkurrensverket, som beräknas vara klara under andra kvartalet i år.

Sparbanken Skåne får cirka 650 anställda och 44 kontor. Affären går till så att Swedbank köper samtliga aktier i Sparbanken Öresund, för tre miljarder kronor. Sparbanksstiftelsen Gripen får 670 miljoner, medan Sparbanksstiftelsen Öresund får 2,3 miljarder. Sparbanksstiftelsen Öresund betalar sedan 1,6 miljarder för sin andel i nya Sparbanken Skåne.

 

Kort sagt: Det är inte bara Sparbanken Öresund som styckas upp i dagens besked att Swedbank tar över stora delar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Konkurrens pressar Sparbanken Skåne

    Sparbanken Skåne dras med prispress på utlåningsaffären. Skånes största börsbolag Alfa Laval ser en svagare orderingång. Handelskrig och en skakig omvärld återspeglas i de skånska börsbolagens rapporter för årets första kvartal.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.

  • Iconovo skär ned

    Inhalatorföretaget Iconovo i Lund säger upp 40 procent av personalen. Samtidigt aviseras en nyemission. – Det är tuffa tider, vi måste fokusera och prioritera, säger vd Johan Wäborg.

  • Bergendahls – från retail till family office

    För snart ett år sedan kom nyheten att Bergendahls säljer kronjuvelen Citygross till livsmedelsjätten Axfood. Totalt har Bergendahls fått 4 miljarder kronor i superaffären. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus hur pengarna används.

  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.