söndag 24 november 2024

inloggad som

Nedkylt QuickCool återuppstår efter nya rön

Sedan grundaren Lennart Sjölund köpte loss QuickCool för en symbolisk summa 2012 har verksamheten i praktikten legat på is. Men nya vetenskapliga rön om nedkylning av hjärtstoppspatienter har gett hoppet åter till ledningen, som nu överväger att notera bolaget.

Då QuickCools verksamhet lades ned 2012 hade CapMan, SEB Venture Capital och Teknoseed pumpat in sammanlagt 60 miljoner kronor i utvecklingen av tekniken, som bygger på att kyla ner hjärnan och övriga organ med balongkatetrar i näshålan. Nedkylningen minskar de negativa följderna av syrebrist vid hjärtstopp.

— Svårigheten var att vi inte lyckades sänka kroppstemperaturen tillräckligt snabbt, jämfört med de bästa konkurrenterna. Men i mitten av december publicerades resultaten av en stor studie i New England Journal of Medicine som visar att den skyddande effekten är likvärdig vid 36 graders kroppstemperatur som vid 32-34 grader. Det gör vår produkt mycket mer konkurrenskraftig, säger Lennart Sjölund.

Under våren räknar han med att bygga upp organisationen igen för att kunna bearbeta marknaden. I dag är det bara de tre delägarna Lennart Sjölund, tidigare vd:n Fredrik Lindblad och Lundaprofessorn Tadeusz Wieloch, samt kvalitetschefen Peter Sebelius som alls är engagerade i bolaget.

— Hur snabbt vi bygger upp bolaget beror på i vilken takt vi kan finansiera det. Det finns andra som väljer att gå till börsen så notering är en möjlighet vi tittar på, säger Lennart Sjölund.

Parallellt förbereder QuickCool en EU-finansierad klinisk studie på ett 20-tal patienter som ska visa effekten på strokepatienter. Studien har försenats men ska nu dra igång i slutet av februari och vara klar någon gång nästa höst.

Erik Olausson

Sedan grundaren Lennart Sjölund köpte loss QuickCool för en symbolisk summa 2012 har verksamheten i praktikten legat på is. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.