Sedan grundaren Lennart Sjölund köpte loss QuickCool för en symbolisk summa 2012 har verksamheten i praktikten legat på is. Men nya vetenskapliga rön om nedkylning av hjärtstoppspatienter har gett hoppet åter till ledningen, som nu överväger att notera bolaget.
Då QuickCools verksamhet lades ned 2012 hade CapMan, SEB Venture Capital och Teknoseed pumpat in sammanlagt 60 miljoner kronor i utvecklingen av tekniken, som bygger på att kyla ner hjärnan och övriga organ med balongkatetrar i näshålan. Nedkylningen minskar de negativa följderna av syrebrist vid hjärtstopp.
— Svårigheten var att vi inte lyckades sänka kroppstemperaturen tillräckligt snabbt, jämfört med de bästa konkurrenterna. Men i mitten av december publicerades resultaten av en stor studie i New England Journal of Medicine som visar att den skyddande effekten är likvärdig vid 36 graders kroppstemperatur som vid 32-34 grader. Det gör vår produkt mycket mer konkurrenskraftig, säger Lennart Sjölund.
Under våren räknar han med att bygga upp organisationen igen för att kunna bearbeta marknaden. I dag är det bara de tre delägarna Lennart Sjölund, tidigare vd:n Fredrik Lindblad och Lundaprofessorn Tadeusz Wieloch, samt kvalitetschefen Peter Sebelius som alls är engagerade i bolaget.
— Hur snabbt vi bygger upp bolaget beror på i vilken takt vi kan finansiera det. Det finns andra som väljer att gå till börsen så notering är en möjlighet vi tittar på, säger Lennart Sjölund.
Parallellt förbereder QuickCool en EU-finansierad klinisk studie på ett 20-tal patienter som ska visa effekten på strokepatienter. Studien har försenats men ska nu dra igång i slutet av februari och vara klar någon gång nästa höst.
Erik Olausson