torsdag 25 april 2024

inloggad som

Nedkylt QuickCool återuppstår efter nya rön

Sedan grundaren Lennart Sjölund köpte loss QuickCool för en symbolisk summa 2012 har verksamheten i praktikten legat på is. Men nya vetenskapliga rön om nedkylning av hjärtstoppspatienter har gett hoppet åter till ledningen, som nu överväger att notera bolaget.

Då QuickCools verksamhet lades ned 2012 hade CapMan, SEB Venture Capital och Teknoseed pumpat in sammanlagt 60 miljoner kronor i utvecklingen av tekniken, som bygger på att kyla ner hjärnan och övriga organ med balongkatetrar i näshålan. Nedkylningen minskar de negativa följderna av syrebrist vid hjärtstopp.

— Svårigheten var att vi inte lyckades sänka kroppstemperaturen tillräckligt snabbt, jämfört med de bästa konkurrenterna. Men i mitten av december publicerades resultaten av en stor studie i New England Journal of Medicine som visar att den skyddande effekten är likvärdig vid 36 graders kroppstemperatur som vid 32-34 grader. Det gör vår produkt mycket mer konkurrenskraftig, säger Lennart Sjölund.

Under våren räknar han med att bygga upp organisationen igen för att kunna bearbeta marknaden. I dag är det bara de tre delägarna Lennart Sjölund, tidigare vd:n Fredrik Lindblad och Lundaprofessorn Tadeusz Wieloch, samt kvalitetschefen Peter Sebelius som alls är engagerade i bolaget.

— Hur snabbt vi bygger upp bolaget beror på i vilken takt vi kan finansiera det. Det finns andra som väljer att gå till börsen så notering är en möjlighet vi tittar på, säger Lennart Sjölund.

Parallellt förbereder QuickCool en EU-finansierad klinisk studie på ett 20-tal patienter som ska visa effekten på strokepatienter. Studien har försenats men ska nu dra igång i slutet av februari och vara klar någon gång nästa höst.

Erik Olausson

Sedan grundaren Lennart Sjölund köpte loss QuickCool för en symbolisk summa 2012 har verksamheten i praktikten legat på is. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.