torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Varumärket läggs ner — då skyddar banken det

Sparbanken 1826 i Kristianstad ansöker om att skydda sitt varumärke. Banken fusionerar under året med Färs & Frosta Sparbank, men inget av dessa båda namn ska användas på nya storbanken.

Istället handlar det om att stoppa eventuella intrång på det sex år gamla varumärket Sparbanken 1826, som alltså snart går i graven. Namnet togs 2008 då Kristianstads Sparbank bytte logga, men det är först nu varumärket skyddas juridiskt hos Patent- och registreringsverket.

Bo Bengtsson— Detta upptäcktes i processen med att ta fram ett nytt varumärke till den fusionerande banken. I slutänden handlar det om att namnet inte ska kunna användas av någon annan, säger vd Bo Bengtsson till Rapidus.

Samgåendet mellan Sparbanken 1826 och Färs & Frosta bildar en jätte med 300.000 kunder och en affärsvolym på 120 miljarder kronor. I viljeförklaringen bakom affären gjordes det upp att banken ska få ett eget namn. Ledningen har tagit in kommunikationsexperter för frågan, och har tidigare sagt att ett varumärke ska presenteras innan sommaren. Som Rapidus berättat anses namn som Sparbanken Skåne och Skånes Sparbank enligt jurister inte tillräckligt särskiljande för att kunna användas.

Styrelseordförande för nya banken blir Färs & Frostas vd Bertil Engström. Verksamheten kommer att drivas som ett sparbanksaktiebolag, som ägs till 35 procent av Sparbanksstiftelsen 1826 och till 35 procent av Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta medan 30 procent tas av Swedbank.

— Vi är inne i ett intensivt arbete och räknar med att lämna in ansökningar om våra tillstånd i slutet av januari. Vi hoppas kunna ta oss igenom det formella någon gång i april/maj, säger Bo Bengtsson.

Kristian Svensson

Sparbanken 1826 i Kristianstad ansöker om att skydda sitt varumärke. Banken fusionerar under året med Färs & Frosta Sparbank, men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Influencerbolaget nobbar Shein

    Proad, med några av Sveriges största influencers i stallet, har beslutat att inte ingå samarbeten med företag som Temu, Shein eller liknande dropshippingbutiker. Vd Magnus Noord säger att beslutet kommer gynna fortsatt tillväxt.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.