söndag 25 februari 2024

inloggad som

Varumärket läggs ner — då skyddar banken det

Sparbanken 1826 i Kristianstad ansöker om att skydda sitt varumärke. Banken fusionerar under året med Färs & Frosta Sparbank, men inget av dessa båda namn ska användas på nya storbanken.

Istället handlar det om att stoppa eventuella intrång på det sex år gamla varumärket Sparbanken 1826, som alltså snart går i graven. Namnet togs 2008 då Kristianstads Sparbank bytte logga, men det är först nu varumärket skyddas juridiskt hos Patent- och registreringsverket.

Bo Bengtsson— Detta upptäcktes i processen med att ta fram ett nytt varumärke till den fusionerande banken. I slutänden handlar det om att namnet inte ska kunna användas av någon annan, säger vd Bo Bengtsson till Rapidus.

Samgåendet mellan Sparbanken 1826 och Färs & Frosta bildar en jätte med 300.000 kunder och en affärsvolym på 120 miljarder kronor. I viljeförklaringen bakom affären gjordes det upp att banken ska få ett eget namn. Ledningen har tagit in kommunikationsexperter för frågan, och har tidigare sagt att ett varumärke ska presenteras innan sommaren. Som Rapidus berättat anses namn som Sparbanken Skåne och Skånes Sparbank enligt jurister inte tillräckligt särskiljande för att kunna användas.

Styrelseordförande för nya banken blir Färs & Frostas vd Bertil Engström. Verksamheten kommer att drivas som ett sparbanksaktiebolag, som ägs till 35 procent av Sparbanksstiftelsen 1826 och till 35 procent av Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta medan 30 procent tas av Swedbank.

— Vi är inne i ett intensivt arbete och räknar med att lämna in ansökningar om våra tillstånd i slutet av januari. Vi hoppas kunna ta oss igenom det formella någon gång i april/maj, säger Bo Bengtsson.

Kristian Svensson

Sparbanken 1826 i Kristianstad ansöker om att skydda sitt varumärke. Banken fusionerar under året med Färs & Frosta Sparbank, men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.