tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Symphogen får egen produktionsanläggning

Cancerforskningsbolaget Symphogen i Lyngby flyttar och får därmed egen produktionsanläggning. Det är en av ägarna, danska pensionsförvaltaren PKA, som investerar i en ny fastighet åt företaget.

Behov av nya funktioner inom forskning och produktion till tidig klinisk fas ligger bakom flytten. Fastigheten finns i Ballerup, strax väster om Köpenhamn, och är inflyttningsklar till sommaren. Bolaget får dubbelt så stor yta som i dag, 10.000 kvadratmeter. Men trots det kommer personalstyrkan inte växa nämnvärt över dagens cirka hundra anställda, uppger vd Kirsten Drejer för Rapidus.

Symphogen är ett av Öresundsregionens mest löftesrika forskningsbolag inom life science, enligt bland andra branschorganisationen Medicon Valley Alliance. Förra året tog bolaget tog in 41 miljoner euro i riskkapital, och har därmed sedan starten år 2000 hämtat hem 249 miljoner euro.

Kirsten Drejer— Företaget är välfinansierat för att göra den forskning vi har planerat till och med mitten av 2017, säger Kirsten Drejer.

Företaget utvecklar läkemedel där flera sorters antikroppar ingår i form av en cocktail som ska angripa cancertumörer på flera fronter samtidigt, vilket skiljer sig från många andra företags strategi. Bland Symphogens interna projekt är det SYM013 mot ett flertal olika cancerformer som kommit längst. Den planeras att komma in i de första studierna på människa under 2015.

Förra året genomförde Symphogen en utlicensiering till Merck av bolagets längst komna läkemedelskandidat, en affär som till slut kan vara värd en halv miljard euro inräknat möjliga milstolpsbetalningar. Därutöver tillkommer royalties från produktförsäljning. Merck har övertagit ansvaret för utvecklingen av läkemedlet från Symphogen och planerar troligen att inom kort starta en klinisk fas IIb och en fas Ib för indikationerna tjocktarmscancer respektive NSCLC som är en form av lungcancer, enligt Kirsten Drejer.

Symphogen stärker nu också styrelsen med ledamoten Annika Espander Jansson. Kirsten Drejer menar att det ger fördelar vid marknadspositionering av bolagets produkter, eftersom Espander Jansson har både vetenskaplig kunskap som före detta cancerforskare och finansiell erfarenhet från chefspositioner för flera finansinstitut.

Övriga ägare i Symphogen är Essex Woodlands Health Ventures, Novo A/S, Sunstone Capital, Gilde Healthcare Partners, Danica Pension, Tri-Takeda och Genentech.

Elisabet Ottosson

Cancerforskningsbolaget Symphogen i Lyngby flyttar och får därmed egen produktionsanläggning. Det är en av ägarna, danska pensionsförvaltaren PKA, som investerar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.