tisdag 23 april 2024

inloggad som

Symphogen får egen produktionsanläggning

Cancerforskningsbolaget Symphogen i Lyngby flyttar och får därmed egen produktionsanläggning. Det är en av ägarna, danska pensionsförvaltaren PKA, som investerar i en ny fastighet åt företaget.

Behov av nya funktioner inom forskning och produktion till tidig klinisk fas ligger bakom flytten. Fastigheten finns i Ballerup, strax väster om Köpenhamn, och är inflyttningsklar till sommaren. Bolaget får dubbelt så stor yta som i dag, 10.000 kvadratmeter. Men trots det kommer personalstyrkan inte växa nämnvärt över dagens cirka hundra anställda, uppger vd Kirsten Drejer för Rapidus.

Symphogen är ett av Öresundsregionens mest löftesrika forskningsbolag inom life science, enligt bland andra branschorganisationen Medicon Valley Alliance. Förra året tog bolaget tog in 41 miljoner euro i riskkapital, och har därmed sedan starten år 2000 hämtat hem 249 miljoner euro.

Kirsten Drejer— Företaget är välfinansierat för att göra den forskning vi har planerat till och med mitten av 2017, säger Kirsten Drejer.

Företaget utvecklar läkemedel där flera sorters antikroppar ingår i form av en cocktail som ska angripa cancertumörer på flera fronter samtidigt, vilket skiljer sig från många andra företags strategi. Bland Symphogens interna projekt är det SYM013 mot ett flertal olika cancerformer som kommit längst. Den planeras att komma in i de första studierna på människa under 2015.

Förra året genomförde Symphogen en utlicensiering till Merck av bolagets längst komna läkemedelskandidat, en affär som till slut kan vara värd en halv miljard euro inräknat möjliga milstolpsbetalningar. Därutöver tillkommer royalties från produktförsäljning. Merck har övertagit ansvaret för utvecklingen av läkemedlet från Symphogen och planerar troligen att inom kort starta en klinisk fas IIb och en fas Ib för indikationerna tjocktarmscancer respektive NSCLC som är en form av lungcancer, enligt Kirsten Drejer.

Symphogen stärker nu också styrelsen med ledamoten Annika Espander Jansson. Kirsten Drejer menar att det ger fördelar vid marknadspositionering av bolagets produkter, eftersom Espander Jansson har både vetenskaplig kunskap som före detta cancerforskare och finansiell erfarenhet från chefspositioner för flera finansinstitut.

Övriga ägare i Symphogen är Essex Woodlands Health Ventures, Novo A/S, Sunstone Capital, Gilde Healthcare Partners, Danica Pension, Tri-Takeda och Genentech.

Elisabet Ottosson

Cancerforskningsbolaget Symphogen i Lyngby flyttar och får därmed egen produktionsanläggning. Det är en av ägarna, danska pensionsförvaltaren PKA, som investerar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad