torsdag 21 november 2024

inloggad som

Stiftelsepengar finansierar cancertest

Lundaläkaren Charles Walther har fått ett stipendium från Sten K Johnsons stiftelse för att tillverka prototyper av sin uppfinning som kan revolutionera provtagningen av misstänkta cancertumörer. Dessutom har han i dagarna startat bolaget BibbInstruments, med stöd från Luis, för att kommersialisera instrumentet.

Det är en borr som förs in via en slang genom mun eller tarm och som kan skruvas rakt in i tumören för att ta ett upp till centimeterlångt vävnadsprov av några millimeters bredd. Metoden för gastro- och koloskopi, att titta och eventuellt ta vävnadsprov i mage och tarm, har funnits i över 30 år. Men de verktyg som används i dag kan endast ta celler från ytan av slemhinnan, vilket gör det svårt att få prov av tumörer som ligger djupare in i vävnaden.

Med det nya instrumentet skulle läkaren kunna ta mer representativa prover, kunna göra en snabbare bedömning om tumören är malign eller inte, och därmed också tidigare ge patienten rätt behandling, menar Charles Walthers.

— Cancerfrågan skulle kunna besvaras inom en vecka. I dag kan processen i värsta fall ta flera månader, med ett flertal undersökningar efter varandra och därefter beslut som ibland ändå måste tas i blindo, säger Charles Walthers, som själv arbetar med bland annat denna typ av provtagning och vävnadsbestämning på sjukhuset i Lund.

Prototyperna ska testas i en pilotstudie på ett fåtal patienter under första halvan av nästa år och finansieringen för denna delstudie är klar. En större studie planeras senare på olika skandinaviska kliniker. Projektet har hittills bekostats av stipendier, eget kapital och prispengar från bland annat en vinst i en innovationstävling på tv. Senast inom fem år bör instrumentet kunna komma ut på marknaden, uppskattar Walthers.

Elisabet Ottosson

Lundaläkaren Charles Walther har fått ett stipendium från Sten K Johnsons stiftelse för att tillverka prototyper av sin uppfinning som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.