Lundabolaget CMC Contrast, med Sunstone och Industrifonden i ägarleden, har tagit ett stort steg närmare den amerikanska marknaden. Läkemedelsmyndigheten FDA har gett bolagets kontrastvätska status som särläkemedel vilket bland annat kan ge ensamrätt där under sju år. Med fas III-studien i startgroparna letar CMC en ny vd.
CMC Contrast med säte på Ideon i Lund utvecklar kontrastvätska för magnetkameraundersökning av levern. Till skillnad från de kontrastvätskor som är vanligast på marknaden använder CMC mangan som aktiv ingrediens istället för gadolinium. Det gör att kontrastvätskan kan användas för specifika patienter som i dag inte kan undersökas med existerande kontrastvätskor och därmed blir svårdiagnosierade.
Genom att bli klassat som särläkemedel, eller Orphan Drugs, kan CMC Contrast så ensamrätt på sin produkt på den amerikanska marknaden under sju år och chansen att få ett slutligt godkännande från FDA ökar.
— Kraven på patientantalen i den kommande fas III-studien blir sannolikt lägre och riskerna för investerarna minskar, säger CMC Contrast ordförande Magnus Corfitzen, som representerar storägaren Sunstone Capital i styrelsen.
Hur den kommande fas III-studien ska finansieras är inte klart i dagsläget. Bland ägarna finns förutom Sunstone Capital också Industrifonden and Øresund Healthcare. Verksamheten drivs primärt på konsultbasis och sedan starten 1999 har ägarna pumpat in runt 70 miljoner kronor i riskkapital.
Trots framgången i USA har Patrick Greatrex, som tillträdde som vd sommaren 2012, nyligen lämnat bolaget.
— Patrick har haft stor betydelse i arbetet med att få status som särläkemedel och vi önskar honom lycka till framöver. Tillfälligt går jag som styrelseordförande in och arbetar mer aktivt, men vi kommer att behöva ta in en ny vd, säger Magnus Corfitzen till Rapidus.
Joel Lyth