torsdag 21 november 2024

inloggad som

Första stipendiaterna klara från Sten K:s stiftelse

De första stipendiemottagarna från Sten K Johnsons stiftelse har nu utsetts. Bland dem finns Ants Maran, grundare av det hajpade men i dag nedlagda mobilbolaget Qubulus.

Maran får 150.000 kronor till vidare utveckling av sitt senaste projekt, sensor- och navigeringstekniken Ulocs. Dubbelt så mycket, 300.000 kronor, går till Malmöbolaget Apelöga med fotografen Adam Haglund i spetsen för sin satsning på det framtida fotografiska centret M1.

Andra stipendiemottagare är produktionsbolaget Xenofilia som ska utveckla ett kunskapscentrum i Botildenborg, samt Eric Schüldt och Per Johansson som ska göra en poddradioserie på temat ”Kunskapens träd”.

Stiftelsen bildades i fjol av den numera avlidne skånske finansmannen Sten K Johnson, och förvaltar aktier i Johnsons ägarbolag Tibia Konsult, värda motsvarande 600 miljoner kronor. Genom denna satsning seglade stiftelsen upp som en av Sveriges större stipendieutdelare. Det märktes också på intresset bland de sökande. Till första omgången skickades 557 ansökningar in.

Suzanne Richter— Intresset har varit överväldigande och trots att vi haft god hjälp från ämnesexperter har det varit jättesvårt att välja ut stipendiaterna. Sten ville själv prioritera idéer som ligger i gränslandet mellan olika ämnen, och detta har vi följt. Ett annat exempel är att ge bidrag till böcker som har en så smal publik att de inte annars skulle bli utgivna, säger stiftelsens verksamhetsansvariga Suzanne Richter till Rapidus.

Totalt delades 56 stipendier på mellan 25.000 och 300.000 kronor ut. Själva utdelningen sker på en intern ceremoni i Lund i mitten av november, då även ett par populärförläsningar kommer att hållas.

Stiftelsens syfte är att främja forskning, utveckling, utbildning, bildning och tillämpning inom teknik, medicin, entreprenörskap, litteratur och musik. I styrelsen sitter i dag Sten K Johnsons söner Kristian och Anders Bergstrand samt Johan Herrström från advokatfirman Lindahl.

Vid bildandet fick stiftelsen motsvarande 29 procent av aktierna i Tibia Konsult, men i samband med vårens bodelning övertogs ytterligare 20 procent av aktierna. Stiftelsen får inte röra kapitalet, på totalt 600 miljoner kronor, men däremot använda aktieutdelningen. Tibia är bland annat huvudägare i börsnoterade Midway Holding i Malmö.

Bland stipendiaterna finns alltså Ants Maran som nu utvecklar en sensorteknik som gör det möjligt att analysera rörelser och förflyttningar, även inomhus och på andra ställen utan GPS-täckning.

— Stipendiet är en extern validering av vårt arbete och kommer som ett kvitto på 18 månaders utveckling. Min vision är att sänka behandlingstider i sjukvården med mellan 10 och 50 procent, beroende på diagnos. Samtidigt ser vi en starkt ökande efterfrågan på tillämpningar inom både säkerhets- och sportområdet, säger Ants Maran. 

Anders Frick


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.