fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kommande veckor ger viktiga signaler om framtiden

Kort sagt: Vi går nu in i en intressant rapportperiod på Stockholmsbörsen. Förutom frågan om vart konjunkturen är på väg, är flera skånska innovationsföretag inne i avgörande skeden. Rapidus listar tre rapporter att hålla extra koll på.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Intäkter och orderingång står i fokus hos investerare och analytiker när börsbolagen nu börjar släppa sina delårsrapporter för tredje kvartalet. Lönsamhet och eventuella sparpaket är mindre intressant.

I och med att den akuta krisen runt amerikanska skuldtaket löst sig är huvudfrågan hur näringslivet svarar på den konjunkturella återhämtning som blivit allt mer tydlig. Senaste månadernas inköpschefsindex, i såväl USA som Europa, pekar åt rätt håll men det är nu facit kommer på hur efterfrågan verkligen utvecklas.

Ur skånskt perspektiv blir storföretag som Alfa Laval och Trelleborg viktiga indikatorer för framtiden. Morgonens rapport från Axis, med ett rörelseresultat som var 16 procent högre än analytikernas samlade bedömning, är ett styrkebesked i det sammanhanget. Men kanske illustreras kraften (eller icke-kraften) i återhämtningen ändå bäst i ett ganska anonymt Malmöföretag:

Inwido

Tillverkar fönster och dörrar — och är underleverantör i den konjunkturkänsliga byggindustrin. Ingår i konglomeratet Ratos, som kvartalsrapporterar den 8 november.

Inbromsningen i ekonomin och de senaste årens ovilja att investera har drabbat Malmöbaserade Inwido hårt. Första halvåret 2013 fortsatte försäljningen att rasa, fyra procent ner efter rensning för valutaeffekter.

Bolaget har tvingats till flera varsel de senaste åren, men vd Håkan Jeppsson har också satsat offensivt med nya grepp. Bolaget var i fjol pionjärer i Ideons satsning på öppen innovation.

Främsta marknaderna är Europa och Ryssland. En ljusning syntes i Sverige och Danmark i mitten av andra kvartalet. Har trenden förstärkts?

Medan Inwido till stor del är i händerna på konjunkturen, är problemen mer kroppsnära för nästa två bolag att hålla specialkoll på:

Anoto

Har tagit fram en teknik för digital penna och papper. Trots banbrytande idé och miljardbelopp i riskkapital har verksamheten inte fått luft under vingarna.

Storförlusterna har istället fortsatt och i början av september tvingades bolaget ta ett nödlån på två miljoner dollar och fick bland annat pantsätta sin patentportfölj. Nu på torsdagsmorgonen kom så besked om en nyemission på 65 miljoner kronor, där 58 miljoner garanteras av en grupp externa finansiärer. Emissionen sker till kursen 25 öre per aktie, lite drygt en fjärdedel av gårdagens stängningskurs, och aktien har rasat med över 30 procent under förmiddagen.

Frågan är hur djup krisen är. Vd Stein Revelsby har drivit igenom ett sparpaket vid huvudkontoret i Lund, men vägen framåt kan inte vara någon annan än ökad försäljning. De interna utmaningarna runt strategi och innovationskraft känns i fallet Anoto mer centrala än hur det går med återhämtning ute i världsekonomin.

Möjligen har tiden börjat springa ifrån idén att digitalisera penna och papper, nu när gemene har en smartphone i fickan. Spännande rapport den 5 november.

Precise Biometrics

Brottas precis som Anoto med röda siffror. Precise har dock hajpats stort av investerare och media efter fjolårets lansering av mobilskalet Tactivo, med en inbyggd fingeravtrycksläsare för biometrisk identifiering.

Sett i backspegeln, efter år av återkommande nyemissioner, har satsningen tydliga drag av ”vinna eller försvinna”.

Från högkvarteret i Lund har vd Thomas Marschall lovat stort, och första halvårets försäljning skvallrar om att något kan vara på gång. Den nedåtgående trenden är bruten. Omsättningen mer än dubblades till drygt 25 miljoner kronor under kvartal ett och två.

Men frågeställningen är ändå hur stor och varaktig en succé med Tactivo kan bli. Är inte morgondagens lösning att liksom Apple med iPhone 5S integrera biometriläsaren i själva telefonen? I förlängningen skulle man kunna tänka sig att mobilkameran skannar biometrin.

På onsdag nästa vecka, den 23 oktober, får vi i alla fall veta lite mer om framtiden för bolaget.

Kort sagt: Vi går nu in i en intressant rapportperiod på Stockholmsbörsen. Förutom frågan om vart konjunkturen är på väg, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Konkurrens pressar Sparbanken Skåne

    Sparbanken Skåne dras med prispress på utlåningsaffären. Skånes största börsbolag Alfa Laval ser en svagare orderingång. Handelskrig och en skakig omvärld återspeglas i de skånska börsbolagens rapporter för årets första kvartal.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Förvärven uteblev för växande Inwido

    Fönsterkoncernen Inwido jagar förvärv för att nå ett ambitiöst omsättningsmål. Men det blev inga förvärv under första kvartalet. Vd Fredrik Meuller förklarar varför.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.