lördag 27 april 2024

inloggad som

Kommande veckor ger viktiga signaler om framtiden

Kort sagt: Vi går nu in i en intressant rapportperiod på Stockholmsbörsen. Förutom frågan om vart konjunkturen är på väg, är flera skånska innovationsföretag inne i avgörande skeden. Rapidus listar tre rapporter att hålla extra koll på.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Intäkter och orderingång står i fokus hos investerare och analytiker när börsbolagen nu börjar släppa sina delårsrapporter för tredje kvartalet. Lönsamhet och eventuella sparpaket är mindre intressant.

I och med att den akuta krisen runt amerikanska skuldtaket löst sig är huvudfrågan hur näringslivet svarar på den konjunkturella återhämtning som blivit allt mer tydlig. Senaste månadernas inköpschefsindex, i såväl USA som Europa, pekar åt rätt håll men det är nu facit kommer på hur efterfrågan verkligen utvecklas.

Ur skånskt perspektiv blir storföretag som Alfa Laval och Trelleborg viktiga indikatorer för framtiden. Morgonens rapport från Axis, med ett rörelseresultat som var 16 procent högre än analytikernas samlade bedömning, är ett styrkebesked i det sammanhanget. Men kanske illustreras kraften (eller icke-kraften) i återhämtningen ändå bäst i ett ganska anonymt Malmöföretag:

Inwido

Tillverkar fönster och dörrar — och är underleverantör i den konjunkturkänsliga byggindustrin. Ingår i konglomeratet Ratos, som kvartalsrapporterar den 8 november.

Inbromsningen i ekonomin och de senaste årens ovilja att investera har drabbat Malmöbaserade Inwido hårt. Första halvåret 2013 fortsatte försäljningen att rasa, fyra procent ner efter rensning för valutaeffekter.

Bolaget har tvingats till flera varsel de senaste åren, men vd Håkan Jeppsson har också satsat offensivt med nya grepp. Bolaget var i fjol pionjärer i Ideons satsning på öppen innovation.

Främsta marknaderna är Europa och Ryssland. En ljusning syntes i Sverige och Danmark i mitten av andra kvartalet. Har trenden förstärkts?

Medan Inwido till stor del är i händerna på konjunkturen, är problemen mer kroppsnära för nästa två bolag att hålla specialkoll på:

Anoto

Har tagit fram en teknik för digital penna och papper. Trots banbrytande idé och miljardbelopp i riskkapital har verksamheten inte fått luft under vingarna.

Storförlusterna har istället fortsatt och i början av september tvingades bolaget ta ett nödlån på två miljoner dollar och fick bland annat pantsätta sin patentportfölj. Nu på torsdagsmorgonen kom så besked om en nyemission på 65 miljoner kronor, där 58 miljoner garanteras av en grupp externa finansiärer. Emissionen sker till kursen 25 öre per aktie, lite drygt en fjärdedel av gårdagens stängningskurs, och aktien har rasat med över 30 procent under förmiddagen.

Frågan är hur djup krisen är. Vd Stein Revelsby har drivit igenom ett sparpaket vid huvudkontoret i Lund, men vägen framåt kan inte vara någon annan än ökad försäljning. De interna utmaningarna runt strategi och innovationskraft känns i fallet Anoto mer centrala än hur det går med återhämtning ute i världsekonomin.

Möjligen har tiden börjat springa ifrån idén att digitalisera penna och papper, nu när gemene har en smartphone i fickan. Spännande rapport den 5 november.

Precise Biometrics

Brottas precis som Anoto med röda siffror. Precise har dock hajpats stort av investerare och media efter fjolårets lansering av mobilskalet Tactivo, med en inbyggd fingeravtrycksläsare för biometrisk identifiering.

Sett i backspegeln, efter år av återkommande nyemissioner, har satsningen tydliga drag av ”vinna eller försvinna”.

Från högkvarteret i Lund har vd Thomas Marschall lovat stort, och första halvårets försäljning skvallrar om att något kan vara på gång. Den nedåtgående trenden är bruten. Omsättningen mer än dubblades till drygt 25 miljoner kronor under kvartal ett och två.

Men frågeställningen är ändå hur stor och varaktig en succé med Tactivo kan bli. Är inte morgondagens lösning att liksom Apple med iPhone 5S integrera biometriläsaren i själva telefonen? I förlängningen skulle man kunna tänka sig att mobilkameran skannar biometrin.

På onsdag nästa vecka, den 23 oktober, får vi i alla fall veta lite mer om framtiden för bolaget.

Kort sagt: Vi går nu in i en intressant rapportperiod på Stockholmsbörsen. Förutom frågan om vart konjunkturen är på väg, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.


  • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

  • Näringslivet hjälper småbolag att växa

    Ideon har dragit igång en ny omgång av programmet Navigator Scaleup som ska ge små företag en skjuts i tillväxten. Denna gång är det fem bolag som under två år får stöd av mentorer från näringslivet.

  • Ny optimism i Precise

    Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

  • Boozt fortsätter växa

    E-handelsbolaget Boozt var utropstecknet i torsdagens rapportflod som också innehöll Mildef, Inwido, Rugvista och USWE Sports.

  • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

    Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

  • Brakförlust för e-handlare i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter finns BHG Group, Hansa Biopharma, Lindab, Trelleborg, Midsona och Mildef.

  • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

  • Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

  • Han blir vd för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido har utsett en ny vd. Han kommer både från investment banking och industrin.