fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lundaforskare startar centrum för medicinteknik

Forskare i Lund håller på att skapa en centrumbildning för medicintekniska innovationer. Än så länge samlar gruppen mestadels personer från akademin, men även företag kommer att vara representerade.

Första målet är att medverka i en nationell ansökan som kan ge runt 100 miljoner kronor till området medicinteknik att fördela på fem-tio år från Vinnovas så kallade SIO-program, uppger initiativtagaren Tomas Jansson, avdelningschef för medicinsk teknik vid Lunds universitet.

I den grupp som just nu drar upp riktlinjerna för centrumbildningen, som ska samla ett brett spektrum av aktörer, ingår bland andra Medicon Village. Gruppen tar avstamp i universitetets vision att ha forskning i världsklass. Dessutom tas inspiration från den internationella trenden att forskning blir allt mer behovsdriven och oftare sker över disciplingränser.

— Vi undrade hur vi ska kunna bli världsledande, och insåg att det krävs att aktivt och systematiskt ta reda på vilka behov som finns inom det medicintekniska området och se hur våra kompetenser matchar dessa behov, säger Tomas Jansson.

Bland företagen som skulle kunna vara aktuella för samverkan finns medicintekniska bolag som Gambro, men även de mer ovanliga inom området, som nätverksvideobolaget Axis.

— Medicintekniken ser annorlunda ut idag. Tidigare handlade det förenklat sett om en apparat med en sladd, men nu ingår sådant som olika mjukvarulösningar och biologiska material, säger Tomas Jansson.

Hur centrumbildningen ska drivas är inte avgjort. Motsvarande centrumbildningar i andra universitetsstäder har valt olika lösningar. I Umeå har grundarna bildat ett holdingbolag som äger idéerna, och i Stockholm fungerar centrumbildningen främst som ett akademiskt samarbete mellan de två lärosätena Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska Högskolan.

Elisabet Ottosson

Forskare i Lund håller på att skapa en centrumbildning för medicintekniska innovationer. Än så länge samlar gruppen mestadels personer från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.