söndag 24 november 2024

inloggad som

Hård gallring bland skånska spelbolag…

Ett 20-tal anställda har blivit av med jobbet sedan Spelkultur i Malmö tvingats i konkurs. Studion är den tredje mellanstora aktören som försvunnit från skånska spelbranschen det senaste året. Samtidigt växer sig de tre dominanterna Massive, King och Tarsier allt större, visar Rapidus kartläggning.

Spelkultur i Malmö arbetade med att vidareutveckla det webbaserade fotbollsspelet Hattrick åt ägaren Zattikka, noterat på Londonbörsen. Då Zattikka i början av augusti försattes i rekonstruktion fick det allvarliga konsekvenser för Malmöstudion.

— Ägaren var enda kunden. Så det fanns inte så mycket kvar att göra mer än att gå i konkurs, säger Sofie Arvidsson som handlägger ärendet på Ackordscentralen.

Konkursen följer efter nedmonteringen av Junebud, som gick i konkurs förra sommaren, och SouthEnd Interactive, där Massive Entertainment i slutet av våren köpte över bolagets teknik för att bygga spel till internet, mobiler och läsplattor och värvade hela den 25 man starka personalen. Massives nya spel ”Tom Clancy: The Division” släpps i första hand på Xbox, Playstation 4 och till PC, men spelaren ska även kunna interagera med läsplattor, exempelvis för att styra drönare i spelet.

— Vi hade tur när det gäller SouthEnd Interactive att vi hittade en stab som var specialiserade på just det vi behövde. Vi hade börjat med arbetet innan de kom, men nu ansvarar de för det, säger Massives kommunikationschef Martin Hultberg.

Med 280 anställda och 15 platsannonser ute gör studion allt mer skäl för sitt namn. Men även på andra håll är suget stort efter spelutvecklare. Stockholmsbaserade King har i dag 35 anställda i Malmö men 40 öppna positioner att fylla.

Kim Nordström2— Till nästa sommar siktar vi på att vara 80 anställda. Vi dammsuger våra nätverk och annonserar så mycket vi kan utan att det känns vräkigt, säger Kim Nordström.

Han var studiochef på SouthEnd Interactive fram till 2010 men har de senaste åren arbetat med mjukvaruutveckling åt Playstation på Sony i Kalifornien. I somras flyttade han tillbaka till Skåne för att basa över Kings Malmökontor, som främst är inriktat på att underhålla och vidareutveckla spelet Pet Rescue Saga. Sedan det släpptes i Iphone- och Androidversioner under våren har det seglat upp som Kings näst största spel efter storsäljaren Candy Crush Saga.

King, som tidigare hette Midasplayer, har totalt över 500 anställda och utvecklingskontor i bland annat Barcelona, London och Bukarest. Enligt envisa medieuppgifter står King inför en snar notering på Nasdaq-börsen, något ledningen inte vill kommentera.

Även Tarsier studios utökar personalstyrkan, om än i betydligt blygsammare takt. Omsättning var 25 miljoner kronor i bokslutet som gäller fram till augusti 2013, vilket är något lägre än tidigare år. I våras lyftes verksamheten i Karlshamn ut i ett separat bolag under ledning av den tidigare vd:n Mattias Nygren. I Malmö finns i dag 35 anställda som de närmaste två åren ska bli 40-45, uppger operative chefen Peter Lübeck.

— Vi har fullt upp med uppdrag från Sony, men jobbar även på en egen produktion till Playstation 4. För att kunna fortsätta arbeta med Sony och samtidigt satsa mer på egna spel behöver vi bredda personalstyrkan något, säger han.

Kvar i det mellanstora skiktet finns bland andra Pixelbite, som sysselsätter nio personer i Helsingborg inom utveckling av enklare spel till mobiler och läsplattor. Bolaget omsatte 14,9 miljoner kronor i senast registrerade bokslutet, men omsättningen har sjunkit något sedan dess, uppger vd Mattias Olsson.

— Det har blivit tuffare konkurrens från aktörer som EA och Activision. De har hållit på med spel till mobiler och läsplattor även innan, men nu verkar de ta det mer seriöst, säger han.

Erik Olausson

Ett 20-tal anställda har blivit av med jobbet sedan Spelkultur i Malmö tvingats i konkurs. Studion är den tredje mellanstora […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad