Med strategiskt placerade snurror i Västra hamnen och Hyllie har många Malmöbor redan sett InnoVentums säregna vindkraftverk byggda i trä. Nu tar vd:n och Robinsson-kändisen Sigvald Harryson steget över Sundet, sporrad av ett generöst danskt incitamentsprogram.
Genom sin träkonstruktion ska InnoVentum tillverka billiga koldioxidneutrala vindkraft riktade mot jordbruk, småföretag och hushåll. Konstruktionen har fått en hel del medial uppmärksamhet, såväl positiv som negativ, bland annat sedan en tjänsteman på Malmö stad raljerat över tekniken för ett par år sedan.
I en pågående nyemission siktar InnoVentum på att ta in sex miljoner kronor i riskkapital. Emissionen inräknad värderas företaget till 60 miljoner kronor. Bolaget har fått beviljat stöd från Energimyndigheterna på 1,6 miljoner kronor, förutsatt att privata finansiärer också skjuter in kapital.
— Det har gått enklare att hitta investerare denna gång i och med att Energimyndigheterna är med som medfinansiär, säger Sigvald Harryson.
Verksamheten grundades 2010 och omsatte i fjol 400.000 kronor. Med nuvarande försäljningstakt ligger prognosen på sex miljoner kronor i år. För att accelerera försäljningen är siktet inställt på den danska marknaden, där staten har satt upp ett mål att mikrokraftverk totalt ska producera två megawattimmar årligen.
— För att nå det målet är småskaliga, danska energiproducenter garanterade tre kronor per kilowattimma som de producerar. Det är femton gånger med än vad svenska egenproducenter får i dag, säger Sigvald Harryson.
I Sverige presenterade regeringen i samband med höstens budgetproposition ett förslag som genom skattelättnader skulle innebära ökade intäkterna för småskaliga vindkraftverk, men nivåerna kommer fortfarande att ligga väsentligt lägre än i exempelvis Danmark och Japan.
InnoVentum har fyra anställda och sysselsätter därtill fyra personer på konsultbasis. Den danska satsningen ska ledas från ett dotterbolag med säte i Köpenhamn. I prospektet som gått ut till investerare skriver bolaget om väldigt ambitiösa tillväxtplaner, med global expansion och omsättningsmål på över en halv miljard kronor inom tre år.
Bolaget grundades av Sigvald Harryson och har i dagsläget ett tjugotal delägare. Tillsammans med skattekonsulten Henrik Hildebrand äger Sigvald Harryson i nuläget drygt 60 procent av aktierna.
Joel Lyth