fredag 28 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Mest förluster — se aktiemarknadens smålistor som crowdfunding

Kort sagt: Skånska teknikbolag rusar till smålistorna på och utanför Stockholmsbörsen. Även om dessa mindre handelsplatser mest rymmer förlustprojekt, har plattformarna genom åren fått orättvist mycket skäll. De fungerar utmärkt som räddningsplanka, som alltså företagen men nu också allmänheten börjat lära sig använda.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Aktietorget startades 1998 och några år senare föddes First North.

Båda är alternativa marknadsplatser för aktiehandel utanför finbörsens tunga regelverk. Båda är mer aktuella än någonsin. Och båda måste ses som succér.

Bara i år har tre skånska företag listats på First North. Som Rapidus kunde berätta i måndags är ytterligare ett på väg in, IT-bolaget BIMobject i Malmö. Samtidigt har Aktietorget sedan januari tagit in sex innovationsbolag från Lund. Listningsemissionerna har tillfört vitalt utvecklingskapital till verksamheterna.

Stora börsen då? Ja, där fortsätter robothandeln som vanligt, men på noteringsfronten inte så mycket nytt.

Listade_småbolag

Under årens lopp har Aktietorget återkommande släpats till skampålen för låg kvalitet på sina företag. Nu i dagarna handlar det om Kristianstadsbaserade Cefour, vars styrelseordförande jagas för insiderbrott.

Det klassiska i sammanhanget är att påpeka att småsparare kan råka illa ut. Givetvis kan de det, men de befinner sig också på smålistorna på eget bevåg.

Även om First North drivs av Nasdaq OMX är de små handelsplatserna mindre reglerade än storbörsen. Samtidigt fungerar de på helt marknadsmässiga villkor.

Bara den som är både blind och döv kan missa att det nästan uteslutande handlar om förhoppningsbolag med stora risker (och möjligheter). Företagsledningarna är ofta oprövade kort.

Det ser ut som att listningarna sker i allt snabbare takt och möjligen också i tidigare fas, i spåren efter senaste årens riskkapitaltorka. En närmare titt på de tjugo skånska bolagen på Aktietorget visar att bara ett enda är lönsamt.

Det råkar vara Dario Kriz holdingbolag Euris, som prickat in ett lönsamt kvartal under första halvåret. Resterande teknik- och forskningsföretag har trots spännande visioner ännu inte lyckats lyfta affärerna över nollpunkten. Kvoten är något bättre på First North, där en handfull av fjorton bolag visade vinst under första halvåret i år. Följ länken nedan för detaljer.

Visst finns det lyckliga aktieägare som tjänat pengar på spekulation. Inte minst i allmänna marknadsuppgångar brukar risk kunna favoriseras. Men betänk att professionella investerare och riskkapitalbolag flyr just denna tidiga fas, eftersom det visat sig svårt att skapa löpande avkastning i segmentet.

Vidare menar många att listningarna är alltför tidiga också för bolagens egen skull. Personalen behöver arbetsro — och inte distraheras av kvartalshysteri. Aktiemarknadens kapital blir heller inte lika ”smart” som när en långsiktig, industriell investerare med rätt kontakter öppnar plånboken.

Sant, i ett perspektiv, men å andra sidan skulle förmodligen några av Skånebolagen på Aktietorget vara aska och damm utan alternativet att resa pengar från allmänheten. Dessutom vittnar flera vd:ar om att listningen i sig gett mycket positivt i form av uppmärksamhet från media och analytiker.

Svenska företag har smått unika möjligheter att resa kapital från publikt håll. Sedan är det närmast en förutsättning att placerarna är beredda att agera med hjärtat, och inte bara hjärnan.

I andra sammanhang talas det idag mycket om crowdfunding och filantropiska satsningar i entreprenörskap. Inte sällan sker det genom anonyma donationer via webben. På ett plan skulle jag vilja koppla denna trend till smålistor som Aktietorget.

I förlängningen kan de alternativa handelplatserna sägas syssla med en avancerad form av crowdfunding. Gillar du företaget och vad de håller på med, satsa en slant och få en liten ägarandel. Kanske ger det återbetalning längre fram. Kanske blir det storslam, men vänta dig inget.

Som renodlad sparform är nämligen Aktietorget och First North vanskliga. Ur teknikbolagens perspektiv och för privatpersoner som vill prova sina änglavingar är emellertid smålistorna en riktig succé.

Klicka här för mer fakta om lönsamheten i de listade bolagen på First North, Aktietorget och NGM

 

Kort sagt: Skånska teknikbolag rusar till smålistorna på och utanför Stockholmsbörsen. Även om dessa mindre handelsplatser mest rymmer förlustprojekt, har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • De gör pengar på militär munhälsa

    Life science-bolaget Zymiq har landat de första ordrarna av en ny produkt riktad till militären. Det handlar kort och gott om ”enzymbaserad tandborstning”.

  • Neola stärker ägarbasen i riktad emission

    Neola Medical i Lund tar in nytt kapital och får samtidigt in sina första institutionella investerare. Pengarna ska användas till bolagets kliniska studier och den pågående regulatoriska processen för marknadsgodkännande.

  • Bimobject byter vd – igen

    En vd på Malmöföretaget Bimobject sitter i en katapultstol som är inställd på två år. Så ser det i alla fall ut sedan vd Martin Lindh på tisdagen sköts ut från företaget. – Det har funnits en rörig historik, säger ordförande Pia Engholm.