onsdag 23 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nytt partnerskap ger Medicon Village förgrening i Kanada

Inom kort ingår Medicon Village ett samförståndsavtal med Sherbrooke Innopole, ett forskningscenter i kanadensiska provinsen Québec. Avtalet är det andra i ordningen för Medicon Village och ger bland annat tillgång till gratis kontorsplats åt Lundabolag som vill prova vingarna utomlands. Först ut att hänga med är Clinical Laserthermia Systems.

— För att utveckla life science i världsklass och för att lösa globala hälsoproblem måste vi jobba internationellt. När vi började ta kontakt med olika kluster möttes vi av många som liksom vi vill samverka istället för att konkurrera, säger Ursula Hultkvist Bengtsson, vice vd för Medicon Village.

Förhoppningen är att partnerskapet ska ge forskningsutbyte, nya möjligheter för finansiering och tillväxt för medlemsbolagen genom att fungera som dörröppnare på intressanta marknader. Som ett konkret exempel på ömsesidig samverkan upplåter respektive center ett kontor som individer från den andra regionens företag, universitet eller sjukhus får disponera fritt och samtidigt få hjälp att exempelvis etablera verksamhet eller starta kliniska studier.

Ett företag från Medicon Village som direkt kommer att utnyttja samarbetet i både Wales och Kanada är listade medicinteknikbolaget Clinical Laserthermia System, uppger Ursula Hultkvist Bengtsson.

Målet för Medicon Village är att under nästa år få fem nya klusterpartner där näringsliv, akademi och samhällsaktörer ingår. Samtal pågår i USA, Kina, Japan, Schweiz och Singapore.

I Sherbrooke Innopole finns ett 40-tal företag, universitetssjukhus och forskningsenheter med runt 2.000 anställda inom life science. I den walesiska life science-sektorn finns över 300 företag samt universitet och sjukhus. Wales regering var den första internationella partner som knöts till Medicon Village, vilket skedde i mars i år.

Elisabet Ottosson

Inom kort ingår Medicon Village ett samförståndsavtal med Sherbrooke Innopole, ett forskningscenter i kanadensiska provinsen Québec. Avtalet är det andra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.