torsdag 25 april 2024

inloggad som

Nytt partnerskap ger Medicon Village förgrening i Kanada

Inom kort ingår Medicon Village ett samförståndsavtal med Sherbrooke Innopole, ett forskningscenter i kanadensiska provinsen Québec. Avtalet är det andra i ordningen för Medicon Village och ger bland annat tillgång till gratis kontorsplats åt Lundabolag som vill prova vingarna utomlands. Först ut att hänga med är Clinical Laserthermia Systems.

— För att utveckla life science i världsklass och för att lösa globala hälsoproblem måste vi jobba internationellt. När vi började ta kontakt med olika kluster möttes vi av många som liksom vi vill samverka istället för att konkurrera, säger Ursula Hultkvist Bengtsson, vice vd för Medicon Village.

Förhoppningen är att partnerskapet ska ge forskningsutbyte, nya möjligheter för finansiering och tillväxt för medlemsbolagen genom att fungera som dörröppnare på intressanta marknader. Som ett konkret exempel på ömsesidig samverkan upplåter respektive center ett kontor som individer från den andra regionens företag, universitet eller sjukhus får disponera fritt och samtidigt få hjälp att exempelvis etablera verksamhet eller starta kliniska studier.

Ett företag från Medicon Village som direkt kommer att utnyttja samarbetet i både Wales och Kanada är listade medicinteknikbolaget Clinical Laserthermia System, uppger Ursula Hultkvist Bengtsson.

Målet för Medicon Village är att under nästa år få fem nya klusterpartner där näringsliv, akademi och samhällsaktörer ingår. Samtal pågår i USA, Kina, Japan, Schweiz och Singapore.

I Sherbrooke Innopole finns ett 40-tal företag, universitetssjukhus och forskningsenheter med runt 2.000 anställda inom life science. I den walesiska life science-sektorn finns över 300 företag samt universitet och sjukhus. Wales regering var den första internationella partner som knöts till Medicon Village, vilket skedde i mars i år.

Elisabet Ottosson

Inom kort ingår Medicon Village ett samförståndsavtal med Sherbrooke Innopole, ett forskningscenter i kanadensiska provinsen Québec. Avtalet är det andra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.