tisdag 3 december 2024

inloggad som

Efter Sol och Glo: QuNano bygger verktyg för DNA-analys

Bara det senaste halvåret har nanoteknikbolagen Glo och Sol Voltaics tillsammans attraherat över 240 miljoner kronor i riskkapital och villkorslån. Nu har det tidigare moderbolaget QuNano tagit fram en prototyp på nästa applikation av nanotekniken – ett handhållet verktyg för DNA-analys.

Med arbetsnamnet Qulyser ska det nya verktyget på några minuter kunna ge besked om ett prov innehåller en specifik DNA-sträng, för exempelvis ett faderskapstest eller för att diagnostisera HIV och vissa cancertyper. Tekniken bygger på en yta med små kanaler i nanoskala – upp till två miljarder per kvadratcentimeter – som fångar DNA-molekylerna så att de kan analyseras på elektrisk väg.

Arbetet har pågått sedan QuNano 2011 fick in 12,5 miljoner kronor från bland annat Wallenbergarnas investeringsbolag Foundation Asset Management och norska Teknoinvest. Den senaste tiden har verksamheten dock fått skruvas ned. I dag har QuNano bara två anställda, medan utvecklingsarbetet i stor utsträcknings sköts av konsulter.

Arbetet med att utveckla Qulyser leds av Bo Pedersen, tidigare vd för Glo och Sol Voltaics, som båda knoppades av från QuNano 2008. Han räknar med att analysverktyget skulle kunna finnas på marknaden om tre år.

— Men först måste vi hitta en industripartner eller investerare. Vi har en prototyp i dag men behöver runt 15 miljoner kronor för att ta det här vidare, säger Bo Pedersen.

Han uppger att bolaget för diskussioner med potentiella investerare.

Som Rapidus kunde berätta i går har Sol Voltaics under sommaren tagit in totalt 102 miljoner kronor i riskkapital från gamla och nya ägare samt villkorslån från Energimyndigheten. Pengarna ska bolaget använda för att bygga en fabrik i pilotskala och producera en tillsats av nanotrådar som höjer energiutbytet i solceller.

Glo, som numera har huvuddelen av sin verksamhet i USA, fick i våras in 141 miljoner kronor från bland andra Wellington Partners och Foundation Asset Management genom kontant- och kvittningsemissioner. Bolaget utvecklar strömsnåla lysdioder.

— Med Qulyser har vi väntat med att knoppa av tekniken i något nytt bolag, vi vill se att tekniken fungerar först, säger Bo Pedersen.

Tekniken bakom QuNano, Glo och Sol Voltaics är sprungen ur forskningen från Nanometerkonsortiet vid Lunds universitet, med professor Lars Samuelsson i spetsen.

Erik Olausson

Bara det senaste halvåret har nanoteknikbolagen Glo och Sol Voltaics tillsammans attraherat över 240 miljoner kronor i riskkapital och villkorslån. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • Ambassadören: Bestäm er

    Att man från Skåne lobbar okoordinerat för tre nya fasta förbindelser över Öresund är inte bästa strategin om man vill få till en av dem. Det säger Sveriges ambassadör i Danmark, Hans Wallmark.


  • Lindab kapar 180 tjänster

    Den svaga byggkonjunkturen ställer till det för Lindab. Ventilationsbolaget drar i handbromsen för att stärka lönsamheten och anpassa de fasta kostnaderna. Det innebär att 180 heltidstjänster ryker.

  • Beamonics prisas för gasanalys

    Lundabolaget Beamonics, som deltagit i vår podd Lejonkulan, kammar hem pris på branschgala i Göteborg för att snabbt lyckats gå från forskning till kommersialisering.

  • Delseger för OXE Marine

    Ängelholmsbaserade OXE Marine lanserade tidigare i höst en räddningsplan sedan bolaget hamnat i akuta likviditetsproblem. Nu är den första delen […]

  • Axolot tar sats med fylld kassa

    Helsingborgsbolaget Axolot har genomfört en företrädesemission och tagit in drygt 20 miljoner kronor. Planen är nu att öka sitt ägande i ett annat vattenreningsbolag och expandera globalt.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.