Bara det senaste halvåret har nanoteknikbolagen Glo och Sol Voltaics tillsammans attraherat över 240 miljoner kronor i riskkapital och villkorslån. Nu har det tidigare moderbolaget QuNano tagit fram en prototyp på nästa applikation av nanotekniken – ett handhållet verktyg för DNA-analys.
Med arbetsnamnet Qulyser ska det nya verktyget på några minuter kunna ge besked om ett prov innehåller en specifik DNA-sträng, för exempelvis ett faderskapstest eller för att diagnostisera HIV och vissa cancertyper. Tekniken bygger på en yta med små kanaler i nanoskala – upp till två miljarder per kvadratcentimeter – som fångar DNA-molekylerna så att de kan analyseras på elektrisk väg.
Arbetet har pågått sedan QuNano 2011 fick in 12,5 miljoner kronor från bland annat Wallenbergarnas investeringsbolag Foundation Asset Management och norska Teknoinvest. Den senaste tiden har verksamheten dock fått skruvas ned. I dag har QuNano bara två anställda, medan utvecklingsarbetet i stor utsträcknings sköts av konsulter.
Arbetet med att utveckla Qulyser leds av Bo Pedersen, tidigare vd för Glo och Sol Voltaics, som båda knoppades av från QuNano 2008. Han räknar med att analysverktyget skulle kunna finnas på marknaden om tre år.
— Men först måste vi hitta en industripartner eller investerare. Vi har en prototyp i dag men behöver runt 15 miljoner kronor för att ta det här vidare, säger Bo Pedersen.
Han uppger att bolaget för diskussioner med potentiella investerare.
Som Rapidus kunde berätta i går har Sol Voltaics under sommaren tagit in totalt 102 miljoner kronor i riskkapital från gamla och nya ägare samt villkorslån från Energimyndigheten. Pengarna ska bolaget använda för att bygga en fabrik i pilotskala och producera en tillsats av nanotrådar som höjer energiutbytet i solceller.
Glo, som numera har huvuddelen av sin verksamhet i USA, fick i våras in 141 miljoner kronor från bland andra Wellington Partners och Foundation Asset Management genom kontant- och kvittningsemissioner. Bolaget utvecklar strömsnåla lysdioder.
— Med Qulyser har vi väntat med att knoppa av tekniken i något nytt bolag, vi vill se att tekniken fungerar först, säger Bo Pedersen.
Tekniken bakom QuNano, Glo och Sol Voltaics är sprungen ur forskningen från Nanometerkonsortiet vid Lunds universitet, med professor Lars Samuelsson i spetsen.
Erik Olausson