lördag 29 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Efter Microsofts förvärv — business as usual för Nokia i Lund

|  , ,
|  ,

Microsofts köp av Nokia har skapat viss turbulens bland världens mobiltillverkare. Men i Lund fortsätter arbetet — och nyrekryteringarna — som tidigare, uppger utvecklingsavdelningens chef Sami Niemi när han i dag för första gången kommenterar miljardaffären och framtiden under Microsofts vingar.

Med köpet tar Microsoft över Nokias utveckling och produktion av mobiltelefoner. 32.000 anställda följer med i köpet, däribland de 75 som jobbar i Lund. 2012 köpte Nokia Ideonbolaget Scalado och verksamheten fungerar i dag som mobiljättens center för mjukvaruutveckling kring bildhantering. Lundakontoret har bland annat varit djupt involverat i mjukvaran Nokia Smart Camera och Nokia Pro Camera, som följer med de senaste mobilerna i Lumia-serien. Det handlar bland annat om funktioner som gör att användaren kan finjustera avtrycksögonblicket för olika delar av bilden eller ha olika skärpa för rörliga och stillastående objekt.

— Det är skönt att vi hunnit släppa ett antal modeller innan det här uppköpet, att vi hunnit visa vad vi går för, säger Sami Niemi, ansvarig för bildmjukvara i Nokia och chef för Lundakontoret.

Microsofts uppköp formaliseras under första kvartalet nästa år, till dess kommer inga förändringar att ske i Lund, uppger Sami Niemi. Nokias vd Stephan Elop följer med i affären och blir Microsofts chef för verksamheten, i övrigt förblir ledningsstrukturen intakt. Och den kontinuerliga rekryteringen i Lund fortsätter som tidigare. För sin del är Sami Niemi inte orolig för att den skånska verksamheten ska anses överflödig i Microsofts planer.

— I generella termer är bildhanteringen ett av de viktigaste köpargumenten i branschen. Design, bildhantering och varumärke är de tre viktigaste parametrarna både när det gäller att behålla och skaffa nya mobilkunder, säger han till Rapidus.

Scalado var nischat mot mjukvara för mobiltelefoner med dess begränsade minnes- och processorkapacitet. Hur applicerbar är tekniken ni utvecklar i Lund på datorer och läsplattor?

— Datorerna och mobilerna håller på att bli mer lika varandra. En PC du köpte för några år sedan är inte ens lika snabb som en avancerad mobiltelefon är i dag.

Erik Olausson

Microsofts köp av Nokia har skapat viss turbulens bland världens mobiltillverkare. Men i Lund fortsätter arbetet — och nyrekryteringarna — […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.

  • Refined raffinerar marginalen

    IT-bolaget Refined i Malmö är något så ovanligt som ett scaleup-bolag som står på egna fötter med vinst. Medgrundaren Emil Sjödin lägger ett 2024 bakom sig med höjd marginal.