fredag 10 maj 2024

inloggad som

Avidicare tar luftdusch till Tyskland

Efter en svensk genombrottsorder i vintras tar medicinteknikbolaget Avidicare i Lund sikte på en tio gånger större marknad. Till våren lanseras en ny version av bolaget ventilationssystem, skräddarsydd för kraven i tyska operationssalar.

Vd Peter Ekolind kan se tillbaka på ett händelserikt år för Avidicare, som fram till våras hette Airsonett Operating Room Innovation. Hösten 2012 flyttade bolaget från Ängelholm till Medicon Village i Lund, delvis för att vara nära SUS där bolaget har ett flertal installationer, men även för att hitta lämpliga lokaler att bygga upp ett testlabb i.

Det nya labbet invigdes i maj och används för att anpassa Avidicares luftdusch, som håller luften ovanför operationspatienten fri från skadliga partiklar och smittbärande bakterier, till tyska krav. Bland annat mäter de tyska myndigheterna partikelmängden i ett större område runt patienten.

— Den svenska marknaden är för liten för oss, och då är Tyskland intressant. Många av landets sjukhus är byggda på 1960-, 1970- eller 1980-talet och behöver renoveras, säger Peter Ekolind.

Till årsskiftet räknar han med att han en färdig produkt att lansera. Arbetet sker i samarbete med LTH, där en doktorand på institutionen för ergonomi och aerosolteknologi är med i utvecklingsstyrkan.

I vintras fick Avidicare sin hittills största order då Gävle Landsting beställde utrustningen till 35 operationssalar. 2012 omsatte bolaget 13,3 miljoner kronor med ett resultat på 2,7 miljoner. I år räknar Peter Ekolind med att omsättningen ska öka med någon miljon, medan resultatet blir ett svagt plus, bland annat efter ett par miljoner kronor i investeringskostnad för det nya labbet.

Avidicare knoppades av från Ängelholmsbolaget Airsonett för ett par år sedan och är i dag helt fristående. Liksom för Airsonett finns SEB Venture, Industrifonden, Länsförsäkringar och brödernas Paulsons Bjäre Invest i ägarlistan. Bolaget sysselsätter sex hel- och deltidsanställda.

Erik Olausson

Efter en svensk genombrottsorder i vintras tar medicinteknikbolaget Avidicare i Lund sikte på en tio gånger större marknad. Till våren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.