lördag 29 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Snabbanalys: Räkna med ett föryngrat perspektiv

Kort sagt: Ännu har Katrin Stjernfeldt Jammeh inte gjort något större politiskt avtryck, men vad kan vi egentligen vänta oss framöver? Hennes föregångare Ilmar Reepalu hade ett tydligt kontaktnät in till näringslivet. Hur är det med Stjernfeldt Jammeh?

Av Kristian Svensson, chefredaktör

I morse gjorde Malmös nya maktetta Katrin Stjernfeldt Jammeh ett av sina första, stora liveframträdande sedan hon tillträdde som kommunstyrelsens ordförande i somras.

Fortfarande är hon något av en doldis, men det lär det bli ändring på.

Föregångaren Ilmar Reepalu blev som högsta företrädare för Sveriges tredje stad en av landets mest kända lokalpolitiker. Under årens lopp dök han upp i både positiva och negativa sammanhang. Mot slutet visste de flesta vad tyckte och tänkte.

Reepalu hade också ett tydligt och väl utbyggt nätverk runt sig, inte minst kopplat till det skånska näringslivet. Hans personliga band till affärsmannen Dan Olofsson är välkända, och även kontakterna med Hyllieentreprenören Percy Nilsson var fruktbara.

Katrin Stjernfeldt Jammeh känns inte lika mycket stadsbyggare som den arkitektskolade Reepalu. Istället framträder hon mer människoinriktad och med en närmast omvårdande ton. Frågor om ungdomar och utbildning ligger henne varmt om hjärtat, medan näringslivet mest berörs i sedvanligt politiskt korrekta ordalag.

På Rapidus frukostmöte i morse gavs inga raka svar om hur företagsklimatet kan förbättras, utan Katrin Stjernfeldt Jammeh framhöll istället att dialogen i sig är viktig. I sitt så kallade installationstal i somras deklarerade hon i alla fall detta:

”Jag vet inte om ni vet det, men åtta företag startas om dagen i Malmö, hela året, i snitt. Här finns 30 procent fler arbetstillfällen än Malmöbor i arbetsför ålder. Ändå är arbetslösheten stor. Det är dags för oss att växla upp.”

På den sistnämnda punkten har hon helt rätt. Det är dags att växla upp. För Malmö, för Skåne och för Öresundsregionen.

Men oavsett om man är byggare, humanist eller samhällsvetare kräver den utmaningen goda kontakter ute i näringslivet. Stjernfeldt Jammehs nätverk är odiskutabelt starkt in till institutioner som Skolverket, efter det tidigare uppdraget som ansvarig för skola och sociala frågor.

Just banden till företagarna är dock inte lika tydliga. Nu får hon i och för sig ärva en del av Reepalus gamla nätverk — vi ska inte glömma att hon som vice ordförande i flera år krokat arm med Malmös starke man.

I kretsen närmast sig har Stjernfeldt Jammeh också den tidigare riksdagsmannen Luciano Astudillo, numera egenföretagare och drivande kraft i Uppstart Malmö. Via honom finns en kompletterande kanal in till silverryggarna ute i näringslivet.

Även om Katrin Stjernfeldt Jammeh själv har en kort bakgrund som företagare är det ändå uppenbart att näringslivsfrågor inte är hemmaplan. Samtidigt borgar hennes intresse för ungdomar för ett engagemang kring jobbskapande företag och ungt entreprenörskap. Här är tillväxtmiljöer som Minc, Media Evolution City och Medeon viktiga hörnstenar.

I det stora hela kan vi vänta oss ett yngre perspektiv på företagens villkor. Men det återstår att se vilka konkreta insatser Katrin Stjernfeldt Jammeh kommer att leverera.

Kort sagt: Ännu har Katrin Stjernfeldt Jammeh inte gjort något större politiskt avtryck, men vad kan vi egentligen vänta oss […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Öppet bråk om uthyrningslagen

    Malmöprofilen Dan Olofsson ryker ihop med branschorganisationen Teknikföretagen. Orsaken är den dom som nyligen slog fast att Danirbolaget Sigma Industrial Solutions inte omfattas av uthyrningslagen.

  • ”Uthyrningslagen gäller inte oss”

    En dom i Malmö tingsrätt slår fast att Dan Olofssons IT-bolag Sigma Industrial Solutions inte omfattas av den så kallade uthyrningslagen. Men skadan är redan skedd. – Vi tappade 240 uppdrag i höstas, säger Dan Olofsson.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Erik Selin tar över Malmö Arena

    Percy Nilssons skapelse, Malmö Arena i Hyllie, byter ägare i en miljardaffär. Arenan ingår när fastighetsbolaget Doxa säljer hela sin fastighetsportfölj till miljardären Erik Selins bolag Balder.

  • Mincs vd lämnar

    Mincs vd Daniel Persson lämnar uppdraget när hans förordnande löper ut. Nu inleds jakten på hans ersättare som ska vara på plats efter sommaren.

  • EU:s nya krafttag mot greenwashing kan förändra spelplanen

    Nya EU-direktiv ska stärka den gröna omställningen och sätta stopp för greenwashing. Resultatet kan bli radikalt förändrade spelregler för marknadsföring. Rapidus reder ut vad det handlar om.

  • …men de nya reglerna får kritik

    Sveriges Annonsörer befarar att de kommande kraven i Green Claims Directive kan bli så tunga att de nya reglerna motverkar sitt syfte – och istället leda till “green hushing”.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.