torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Snabbanalys: Räkna med ett föryngrat perspektiv

Kort sagt: Ännu har Katrin Stjernfeldt Jammeh inte gjort något större politiskt avtryck, men vad kan vi egentligen vänta oss framöver? Hennes föregångare Ilmar Reepalu hade ett tydligt kontaktnät in till näringslivet. Hur är det med Stjernfeldt Jammeh?

Av Kristian Svensson, chefredaktör

I morse gjorde Malmös nya maktetta Katrin Stjernfeldt Jammeh ett av sina första, stora liveframträdande sedan hon tillträdde som kommunstyrelsens ordförande i somras.

Fortfarande är hon något av en doldis, men det lär det bli ändring på.

Föregångaren Ilmar Reepalu blev som högsta företrädare för Sveriges tredje stad en av landets mest kända lokalpolitiker. Under årens lopp dök han upp i både positiva och negativa sammanhang. Mot slutet visste de flesta vad tyckte och tänkte.

Reepalu hade också ett tydligt och väl utbyggt nätverk runt sig, inte minst kopplat till det skånska näringslivet. Hans personliga band till affärsmannen Dan Olofsson är välkända, och även kontakterna med Hyllieentreprenören Percy Nilsson var fruktbara.

Katrin Stjernfeldt Jammeh känns inte lika mycket stadsbyggare som den arkitektskolade Reepalu. Istället framträder hon mer människoinriktad och med en närmast omvårdande ton. Frågor om ungdomar och utbildning ligger henne varmt om hjärtat, medan näringslivet mest berörs i sedvanligt politiskt korrekta ordalag.

På Rapidus frukostmöte i morse gavs inga raka svar om hur företagsklimatet kan förbättras, utan Katrin Stjernfeldt Jammeh framhöll istället att dialogen i sig är viktig. I sitt så kallade installationstal i somras deklarerade hon i alla fall detta:

”Jag vet inte om ni vet det, men åtta företag startas om dagen i Malmö, hela året, i snitt. Här finns 30 procent fler arbetstillfällen än Malmöbor i arbetsför ålder. Ändå är arbetslösheten stor. Det är dags för oss att växla upp.”

På den sistnämnda punkten har hon helt rätt. Det är dags att växla upp. För Malmö, för Skåne och för Öresundsregionen.

Men oavsett om man är byggare, humanist eller samhällsvetare kräver den utmaningen goda kontakter ute i näringslivet. Stjernfeldt Jammehs nätverk är odiskutabelt starkt in till institutioner som Skolverket, efter det tidigare uppdraget som ansvarig för skola och sociala frågor.

Just banden till företagarna är dock inte lika tydliga. Nu får hon i och för sig ärva en del av Reepalus gamla nätverk — vi ska inte glömma att hon som vice ordförande i flera år krokat arm med Malmös starke man.

I kretsen närmast sig har Stjernfeldt Jammeh också den tidigare riksdagsmannen Luciano Astudillo, numera egenföretagare och drivande kraft i Uppstart Malmö. Via honom finns en kompletterande kanal in till silverryggarna ute i näringslivet.

Även om Katrin Stjernfeldt Jammeh själv har en kort bakgrund som företagare är det ändå uppenbart att näringslivsfrågor inte är hemmaplan. Samtidigt borgar hennes intresse för ungdomar för ett engagemang kring jobbskapande företag och ungt entreprenörskap. Här är tillväxtmiljöer som Minc, Media Evolution City och Medeon viktiga hörnstenar.

I det stora hela kan vi vänta oss ett yngre perspektiv på företagens villkor. Men det återstår att se vilka konkreta insatser Katrin Stjernfeldt Jammeh kommer att leverera.

Kort sagt: Ännu har Katrin Stjernfeldt Jammeh inte gjort något större politiskt avtryck, men vad kan vi egentligen vänta oss […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.