lördag 29 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Pastair värvar Tetra Pak-chef

Lundabolaget Pastairs grundare Johan Sjöholm har lämnat över vd-posten till Patrik Fogelström, tidigare landchef för Tetra Pak i Norge och Iran. Värvningen ska få fart på affärerna för bolagets ozonpastörisering, där genombrottet ännu låter vänta på sig.

Pastairs teknik bygger på att injicera ozon i flytande livsmedel vilket är skonsammare för livsmedlet än traditionell uppvärmning men ändå tar kål på runt 99 procent av bakterierna och mikroorganismerna. Tekniken har de senaste åren testats av Skånemejerier, Arla och även Tetra Pak men i dagsläget är bolagets enda kund Jürrs gårdsmejerier i Flen, som använder tekniken för att kallpastörisera vasslen i ostproduktionen. Med åtgärden kan ostens lagringstid halveras utan att smaken försämras, uppger Johan Sjöholm.

— Patrik Fogelströms främsta uppgift blir att lansera ostspåret och samtidigt hitta en långsiktig ekonomisk lösning för Pastair. Som det varit nu har vi hankat oss fram lite i taget, säger Johan Sjöholm, som kvarstår som teknikchef.

Pastair fick hösten 2011 in åtta miljoner kronor i riskkapital från Sydsvensk Entreprenörfond, Augmenta och Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse. Bolaget sysselsätter en handfull anställda.

Erik Olausson

Lundabolaget Pastairs grundare Johan Sjöholm har lämnat över vd-posten till Patrik Fogelström, tidigare landchef för Tetra Pak i Norge och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.