torsdag 21 november 2024

inloggad som

Magu E-systems går i konkurs

Teknikbolaget Magu E-systems, med ett tiotal anställda i Malmö och representation i Kina och Malaysia, har kastat in handduken. Ett utvecklingsprojekt inom energisnål ytbehandling tog för mycket resurser.

Magu E-systems var verksamt inom industriell automation samt nya, energisnåla tekniker för lackering och ytbehandling. Bolaget i dess nuvarande form bildades 2011 efter en fusion mellan industribolaget Contech i Malmö och konkursade Magu Automation i Staffanstorp.

Dessutom förvärvades forskningsprojektet CleanCoat, som var ett samarbete mellan bland andra Lunds universitet, Chalmers och Nolato kring rengöring av metall- och plastytor från fett och damm innan ytbehandling. Efter ett par års arbete hade bolaget fått ut en maskin hos en tillverkare inom mobiltelefonbranschen, som använder tekniken vid ytbehandling av platsdetaljer.

— Vi var nästan på mållinjen, men det var fortfarande lite på experimentstadiet och det skulle ta ytterligare ett år att få snurr på det affärsområdet. Någonstans tar det slut, och nu stoppade ägarna säger vd Tord Andersson.

Han var själv storägare tillsammans med affärsänglarna Thomas Egelstig och Peter Jungbeck.

Inräknar dotterbolaget Magu EcoCoat sysselsatte Magu E-systems ett tiotal anställda. Bland kunderna fanns Philips och Panasonic. 2012 slutade omsättningen på 20,9 miljoner kronor, en ökning med 18 procent mot året innan, medan resultatet sjönk till ett par tusenlappar i vinst.

Konkursförvaltaren Ola Sellert på Trädgårdh Advokatbyrå ser inga stora chanser att hitta någon som vill driva vidare verksamheten.

— Troligtvis kommer verksamheten avvecklas och jag får hitta köpare till de tillgångar som finns, säger han.

Erik Olausson

Teknikbolaget Magu E-systems, med ett tiotal anställda i Malmö och representation i Kina och Malaysia, har kastat in handduken. Ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.