onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

14 aktörer med i fritt patientutbyte över Sundet

Folkemødet på Bornholm gick av stapeln i helgen. Denna danska motsvarighet till politikerveckan i Almedalen, bjöd på flera Öresundsnyheter. En av de mest förbisedda är att det nu för första gången undertecknats ett avtal om fri rörlighet för patienter mellan Region Skåne och Region Hovedstaden.

Det sker inom området fertilitetsbehandlingar, och genom det EU-stödda Interreg-projektet ReproHigh, med en budget på nästan fyra miljoner euro. Projektet har involverat 14 aktörer, bland annat Ferring i Örestad, Lunds universitet, Skånes Universitetssjukhus och Rigshospitalet i Köpenhamn.

Jens Sønksen från Herlev Hospital och Aleksander Giwercman från Universitetssjukhuset i Malmö är idémakare: De vill förena de skarpaste forskarna kring Öresund så att man använder den bästa kompetensen från varje sida. Initiativet ska komma näringslivet till gagn genom att det nu öppnas ett patientflöde över Sundet.

Förhoppningen är att stärka regionens konkurrenskraft inom reproduktionsmedicin, vilket ska bidra till ekonomisk tillväxt.

— Öresundsregionens kunskap inom reproduktion har av Boston Consulting Group pekats ut som ett av världens tre starkaste kluster inom området. Fertilitetsbehandlingar är ofta förbundna med medicinbehandlingar och vi har därför haft ett förmöte med 14 verksamheter för att etablera samarbete mellan universitet och företag så att de också kan nyttja den nya fria patientrörligheten över Sundet, säger Jens Sønksen.

— Jag tar själv emot mina första svenska patienter här i Danmark den 24 juni. Det är en signal till det fria mobilitetsdirektivet för patienter som just införts i EU men ännu inte implementerats. Jag ser det som en möjlighet för många andra patientgrupper över Öresund, men vi är de första och kan stå som förebild.

En debatt på Folkemødet öppnade också för att projektet ska kunna köras vidare när EU-stödet tar slut nästa år.

— Möjligheterna över Öresund ska inte gå till spillo längre fram, säger Jens Sønksen.

Folkemødet hade fler Öresundsteman i år, bland annat förutsättningarna för tillväxt för innovationsentreprenörer inom livsmedel, genom det så kallade Foodbest-initiativet. Vidare talade danska klimat- och energiministern Martin Lidegaard och EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard om elbilar. Och Öresundskomitéen förstärkte sin insats på Bornholm med bland annat seminarium om gränshinder och infrastruktur. Dessutom hölls en diskussion om cancerterapi på tvärs över Sundet.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Folkemødet på Bornholm gick av stapeln i helgen. Denna danska motsvarighet till politikerveckan i Almedalen, bjöd på flera Öresundsnyheter. En […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.