torsdag 21 november 2024

inloggad som

14 aktörer med i fritt patientutbyte över Sundet

Folkemødet på Bornholm gick av stapeln i helgen. Denna danska motsvarighet till politikerveckan i Almedalen, bjöd på flera Öresundsnyheter. En av de mest förbisedda är att det nu för första gången undertecknats ett avtal om fri rörlighet för patienter mellan Region Skåne och Region Hovedstaden.

Det sker inom området fertilitetsbehandlingar, och genom det EU-stödda Interreg-projektet ReproHigh, med en budget på nästan fyra miljoner euro. Projektet har involverat 14 aktörer, bland annat Ferring i Örestad, Lunds universitet, Skånes Universitetssjukhus och Rigshospitalet i Köpenhamn.

Jens Sønksen från Herlev Hospital och Aleksander Giwercman från Universitetssjukhuset i Malmö är idémakare: De vill förena de skarpaste forskarna kring Öresund så att man använder den bästa kompetensen från varje sida. Initiativet ska komma näringslivet till gagn genom att det nu öppnas ett patientflöde över Sundet.

Förhoppningen är att stärka regionens konkurrenskraft inom reproduktionsmedicin, vilket ska bidra till ekonomisk tillväxt.

— Öresundsregionens kunskap inom reproduktion har av Boston Consulting Group pekats ut som ett av världens tre starkaste kluster inom området. Fertilitetsbehandlingar är ofta förbundna med medicinbehandlingar och vi har därför haft ett förmöte med 14 verksamheter för att etablera samarbete mellan universitet och företag så att de också kan nyttja den nya fria patientrörligheten över Sundet, säger Jens Sønksen.

— Jag tar själv emot mina första svenska patienter här i Danmark den 24 juni. Det är en signal till det fria mobilitetsdirektivet för patienter som just införts i EU men ännu inte implementerats. Jag ser det som en möjlighet för många andra patientgrupper över Öresund, men vi är de första och kan stå som förebild.

En debatt på Folkemødet öppnade också för att projektet ska kunna köras vidare när EU-stödet tar slut nästa år.

— Möjligheterna över Öresund ska inte gå till spillo längre fram, säger Jens Sønksen.

Folkemødet hade fler Öresundsteman i år, bland annat förutsättningarna för tillväxt för innovationsentreprenörer inom livsmedel, genom det så kallade Foodbest-initiativet. Vidare talade danska klimat- och energiministern Martin Lidegaard och EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard om elbilar. Och Öresundskomitéen förstärkte sin insats på Bornholm med bland annat seminarium om gränshinder och infrastruktur. Dessutom hölls en diskussion om cancerterapi på tvärs över Sundet.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Folkemødet på Bornholm gick av stapeln i helgen. Denna danska motsvarighet till politikerveckan i Almedalen, bjöd på flera Öresundsnyheter. En […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.

  • Vd-byte på Smile

    Ebba Fåhraeus slutar efter tio år som vd på life science-inkubatorn Smile. En ny vd börjar på måndag och är en internrekrytering. – Det blir inte lätt att toppa det Ebba har åstadkommit, säger efterträdaren.

  • Aligned Bio skalar upp efter ny runda

    Lundabolaget Aligned Bio har säkrat verksamheten under 2025 med en ny finansieringsrunda. Nu ska bolagets teknik ut på marknaden.

  • Hon blir Medeons nya vd

    Tidigare i år sade Ulf G Andersson upp sig efter tio år som vd för Medeon. Nu är det klart med hans ersättare som närmast kommer från startup-världen i Lund.

  • Vd-byte på Invent Medic

    Kvinnohälsobolaget Invent Medics vd Anna Lindström slutar på sin post just när bolaget är på väg att bli lönsamt. Varför hon slutar och vem som efterträder henne får du veta här.