tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Skånskt initiativ ger nytt konsortium för nanomedicin

I Malmö hålls i dagarna det första årsmötet för Nanomed North, ett nybildat konsortium för skandinavisk nanomedicin. Satsningen ska samla aktörer inom området för informations- och erfarenhetsutbyte, för att på sikt bli känt som ett nanomedicinkluster.

Hittills består gruppen av ett 50-tal personer från företag, universitet och andra statliga myndigheter, från Köpenhamn i söder till Umeå i norr. Alla håller på med forskning och kommersialisering av olika nanoteknologier inom det medicinska fältet, exempelvis flödessystem i nanoskala och nanopartiklar som kontrastmedel vid bilddiagnostik.

Första målet för konsortiet är att bygga nätverk, menar initiativtagare Ulf G Andersson. Han är chef för den regionala samarbetsorganisationen Det medicinska Malmö och har en bakgrund från bland annat nanoteknikbolaget Obducat. Därefter kan det bli aktuellt att arrangera ämnesrelaterade evenemang.

— Vi samlas snarare kring gemensamma regulatoriska och patientrelaterade frågor, än kring en gemensam teknikplattform. Och eftersom nanomedicin är ett område som ännu inte är så moget finns det möjlighet att profilera sig och sätta regionen på kartan, säger Ulf G Andersson.

I styrelsen för Nanomed North sitter förutom Ulf G Andersson bland andra Åsa Sjöholm Timén, affärsutvecklingschef på Aktietorgslistade Lundabolaget Spago Imaging, Ewa Ställdal från medicinteknikbolaget Bactiguard, nanoteknikprofessorn Lars Montelius från Lunds Universitet och Tomas Rindzevicius, forskare vid DTU Nanotech i Köpenhamn.

Elisabet Ottosson

I Malmö hålls i dagarna det första årsmötet för Nanomed North, ett nybildat konsortium för skandinavisk nanomedicin. Satsningen ska samla […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Färgrikt bolag söker kapital

  Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

 • Senzagen på offensiven

  Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

 • Amniotics köps upp – trots allt

  Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Immunovia behöver pengar

  Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

 • Uppköpet av Amniotics föll

  Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.

 • Avstamp för Braincool

  Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.