onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Skånskt initiativ ger nytt konsortium för nanomedicin

I Malmö hålls i dagarna det första årsmötet för Nanomed North, ett nybildat konsortium för skandinavisk nanomedicin. Satsningen ska samla aktörer inom området för informations- och erfarenhetsutbyte, för att på sikt bli känt som ett nanomedicinkluster.

Hittills består gruppen av ett 50-tal personer från företag, universitet och andra statliga myndigheter, från Köpenhamn i söder till Umeå i norr. Alla håller på med forskning och kommersialisering av olika nanoteknologier inom det medicinska fältet, exempelvis flödessystem i nanoskala och nanopartiklar som kontrastmedel vid bilddiagnostik.

Första målet för konsortiet är att bygga nätverk, menar initiativtagare Ulf G Andersson. Han är chef för den regionala samarbetsorganisationen Det medicinska Malmö och har en bakgrund från bland annat nanoteknikbolaget Obducat. Därefter kan det bli aktuellt att arrangera ämnesrelaterade evenemang.

— Vi samlas snarare kring gemensamma regulatoriska och patientrelaterade frågor, än kring en gemensam teknikplattform. Och eftersom nanomedicin är ett område som ännu inte är så moget finns det möjlighet att profilera sig och sätta regionen på kartan, säger Ulf G Andersson.

I styrelsen för Nanomed North sitter förutom Ulf G Andersson bland andra Åsa Sjöholm Timén, affärsutvecklingschef på Aktietorgslistade Lundabolaget Spago Imaging, Ewa Ställdal från medicinteknikbolaget Bactiguard, nanoteknikprofessorn Lars Montelius från Lunds Universitet och Tomas Rindzevicius, forskare vid DTU Nanotech i Köpenhamn.

Elisabet Ottosson

I Malmö hålls i dagarna det första årsmötet för Nanomed North, ett nybildat konsortium för skandinavisk nanomedicin. Satsningen ska samla […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Enorm marknad hägrar för Medbeat

    Erik Rask har som praktiserande läkare sett att oregelbunden hjärtrytm är en förrädisk åkomma som kan få stora konsekvenser. Och […]

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Förre Ideonchefen ska få fart på försäljningen

    Rickard Mosell tar ordförandeklubban i Immune Biotech, ett bolag inom probiotika. Han tar över efter en tidigare ordförande som inte ens blev ett år på posten.

  • Tendo ger upp på börsen – säljer till bredbandsbolag

    Medtech-bolaget Tendo i Lund fanns på börsen med en robotiserad protes. Efter en misslyckad nyemission tas börsplatsen över av ett bredbandsbolag som tar köksvägen till börsen.

  • Lundoch får fart av Ozempic-utmanare

    Lundaforskaren Yang De Marinis tar flera kliv framåt med sitt diabetesdiagnostikbolag Lundoch Diagnostics. Bolaget samarbetar med läkemedelsjätten Eli Lilly som med sin diabetesmedicin Mounjaro utmanar Novo Nordisks Ozempic.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Universellt blod på väg bli verklighet

    Ett universellt blod som kan ges till patienter oavsett blodgrupp vore en game changer i sjukvården. Just detta är forskare från Lund och Danmark på väg att ta fram. Patentansökan är inskickad, men något bolag kring innovationen är ännu inte bildat.

  • Medeon letar ny vd

    Ulf G Andersson har sagt upp sig efter tio år som vd för Medeon Science Park i Malmö. Han lämnar över stafettpinnen just som Medeon står i begrepp att trappa upp med ännu fler life science-bolag och expandera med 50 000 kvadratmeter.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.