torsdag 17 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Scalado gick in i väggen innan Nokias förvärv

Det tidigare så framgångsrika Ideonbolaget Scalado fick fullt ut känna av Androids och Apples totala dominans på smartphone-marknaden innan Nokias uppköp i fjol. Från tillväxt och vinst 2011, skrevs förlusten till hela 73 miljoner kronor med ett stort omsättningstapp för de åtta sista månaderna som fullt verksamt bolag.

Scalado hade utvecklat en mjukvara för bildhantering i små enheter som mobiltelefoner, digitalkameror och surfplattor. Bland kunderna fanns Samsung, Fujitsu och Qualcomm. Det hade dock hunnit gå ordentligt med grus i maskineriet när Nokia i juni i fjol köpte upp verksamheten. Från en omsättning på 127 miljoner kronor och en vinst på 1 miljon för helåret 2011, föll omsättningen till 15 miljoner kronor för perioden januari-augusti 2012, med en förlust på 73 miljoner.

— Generellt sett var det väldigt tufft 2012 där flera mobiltillverkare såg försäljningen falla fritt, säger Scalados vd och tidigare finanschef Bo-Göran Jaxelius till Rapidus.

Han ger ett par förklaringar som ytterligare spädde på det snabba raset för Scalado.

— De pressade mobiltillverkarna ville börja betala i efterhand istället för licenser för helåret vilket påverkade omsättningssiffran och utan Nokias uppköp hade vi troligtvis fått ytterligare några affärer, säger Bo-Göran Jaxelius.

Även Scalados konkurrenter kände av den tuffa marknaden. Amerikanska ArcSoft, som också utvecklar mjukvara för bildhantering åt hårdvarubolag, tvingades ta in 20 miljoner dollar från Intel Capital och Tudor Invest i september 2011. Enligt Bo-Göran Jaxelius förde också Scalado diskussioner kring en refinansiering. Men samtidigt som Android till stora delar undergrävde affärsmodellen bäddade det också för en exit. I februari 2011 tillkännagav krisande Nokia att de skulle överge Android till förmån för Windows Phone.

— Nokia blev triggade av den förändringen och vi passade väl in. Många av de funktioner vi ser i Nokias senaste mobil är Scalado-teknik, säger Bo-Göran Jaxelius.

Vid förvärvet tog Nokia över patent och ett femtiotal utvecklare och bildade en ny koncernfilial i Lund. Säljare var grundarna, danska NorthCap, Industrifonden och Teknoseed. Kvar i ursprungliga Scalado AB lämnades ett antal anställda för att hantera existerande kundkontrakt.

Någon officiell köpeskilling har aldrig presenterats för affären. Rapidus har tidigare ringat in den kring 300 miljoner kronor i en beräkning som byggde på att resultatutvecklingen var stabil. Troligtvis är den korrekta siffran något högre, kring 370 miljoner, enligt den senaste årsredovisningen som nu är officiell.

Joel Lyth

Det tidigare så framgångsrika Ideonbolaget Scalado fick fullt ut känna av Androids och Apples totala dominans på smartphone-marknaden innan Nokias […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.