torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Scalado gick in i väggen innan Nokias förvärv

Det tidigare så framgångsrika Ideonbolaget Scalado fick fullt ut känna av Androids och Apples totala dominans på smartphone-marknaden innan Nokias uppköp i fjol. Från tillväxt och vinst 2011, skrevs förlusten till hela 73 miljoner kronor med ett stort omsättningstapp för de åtta sista månaderna som fullt verksamt bolag.

Scalado hade utvecklat en mjukvara för bildhantering i små enheter som mobiltelefoner, digitalkameror och surfplattor. Bland kunderna fanns Samsung, Fujitsu och Qualcomm. Det hade dock hunnit gå ordentligt med grus i maskineriet när Nokia i juni i fjol köpte upp verksamheten. Från en omsättning på 127 miljoner kronor och en vinst på 1 miljon för helåret 2011, föll omsättningen till 15 miljoner kronor för perioden januari-augusti 2012, med en förlust på 73 miljoner.

— Generellt sett var det väldigt tufft 2012 där flera mobiltillverkare såg försäljningen falla fritt, säger Scalados vd och tidigare finanschef Bo-Göran Jaxelius till Rapidus.

Han ger ett par förklaringar som ytterligare spädde på det snabba raset för Scalado.

— De pressade mobiltillverkarna ville börja betala i efterhand istället för licenser för helåret vilket påverkade omsättningssiffran och utan Nokias uppköp hade vi troligtvis fått ytterligare några affärer, säger Bo-Göran Jaxelius.

Även Scalados konkurrenter kände av den tuffa marknaden. Amerikanska ArcSoft, som också utvecklar mjukvara för bildhantering åt hårdvarubolag, tvingades ta in 20 miljoner dollar från Intel Capital och Tudor Invest i september 2011. Enligt Bo-Göran Jaxelius förde också Scalado diskussioner kring en refinansiering. Men samtidigt som Android till stora delar undergrävde affärsmodellen bäddade det också för en exit. I februari 2011 tillkännagav krisande Nokia att de skulle överge Android till förmån för Windows Phone.

— Nokia blev triggade av den förändringen och vi passade väl in. Många av de funktioner vi ser i Nokias senaste mobil är Scalado-teknik, säger Bo-Göran Jaxelius.

Vid förvärvet tog Nokia över patent och ett femtiotal utvecklare och bildade en ny koncernfilial i Lund. Säljare var grundarna, danska NorthCap, Industrifonden och Teknoseed. Kvar i ursprungliga Scalado AB lämnades ett antal anställda för att hantera existerande kundkontrakt.

Någon officiell köpeskilling har aldrig presenterats för affären. Rapidus har tidigare ringat in den kring 300 miljoner kronor i en beräkning som byggde på att resultatutvecklingen var stabil. Troligtvis är den korrekta siffran något högre, kring 370 miljoner, enligt den senaste årsredovisningen som nu är officiell.

Joel Lyth

Det tidigare så framgångsrika Ideonbolaget Scalado fick fullt ut känna av Androids och Apples totala dominans på smartphone-marknaden innan Nokias […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.