torsdag 21 november 2024

inloggad som

Scalado gick in i väggen innan Nokias förvärv

Det tidigare så framgångsrika Ideonbolaget Scalado fick fullt ut känna av Androids och Apples totala dominans på smartphone-marknaden innan Nokias uppköp i fjol. Från tillväxt och vinst 2011, skrevs förlusten till hela 73 miljoner kronor med ett stort omsättningstapp för de åtta sista månaderna som fullt verksamt bolag.

Scalado hade utvecklat en mjukvara för bildhantering i små enheter som mobiltelefoner, digitalkameror och surfplattor. Bland kunderna fanns Samsung, Fujitsu och Qualcomm. Det hade dock hunnit gå ordentligt med grus i maskineriet när Nokia i juni i fjol köpte upp verksamheten. Från en omsättning på 127 miljoner kronor och en vinst på 1 miljon för helåret 2011, föll omsättningen till 15 miljoner kronor för perioden januari-augusti 2012, med en förlust på 73 miljoner.

— Generellt sett var det väldigt tufft 2012 där flera mobiltillverkare såg försäljningen falla fritt, säger Scalados vd och tidigare finanschef Bo-Göran Jaxelius till Rapidus.

Han ger ett par förklaringar som ytterligare spädde på det snabba raset för Scalado.

— De pressade mobiltillverkarna ville börja betala i efterhand istället för licenser för helåret vilket påverkade omsättningssiffran och utan Nokias uppköp hade vi troligtvis fått ytterligare några affärer, säger Bo-Göran Jaxelius.

Även Scalados konkurrenter kände av den tuffa marknaden. Amerikanska ArcSoft, som också utvecklar mjukvara för bildhantering åt hårdvarubolag, tvingades ta in 20 miljoner dollar från Intel Capital och Tudor Invest i september 2011. Enligt Bo-Göran Jaxelius förde också Scalado diskussioner kring en refinansiering. Men samtidigt som Android till stora delar undergrävde affärsmodellen bäddade det också för en exit. I februari 2011 tillkännagav krisande Nokia att de skulle överge Android till förmån för Windows Phone.

— Nokia blev triggade av den förändringen och vi passade väl in. Många av de funktioner vi ser i Nokias senaste mobil är Scalado-teknik, säger Bo-Göran Jaxelius.

Vid förvärvet tog Nokia över patent och ett femtiotal utvecklare och bildade en ny koncernfilial i Lund. Säljare var grundarna, danska NorthCap, Industrifonden och Teknoseed. Kvar i ursprungliga Scalado AB lämnades ett antal anställda för att hantera existerande kundkontrakt.

Någon officiell köpeskilling har aldrig presenterats för affären. Rapidus har tidigare ringat in den kring 300 miljoner kronor i en beräkning som byggde på att resultatutvecklingen var stabil. Troligtvis är den korrekta siffran något högre, kring 370 miljoner, enligt den senaste årsredovisningen som nu är officiell.

Joel Lyth

Det tidigare så framgångsrika Ideonbolaget Scalado fick fullt ut känna av Androids och Apples totala dominans på smartphone-marknaden innan Nokias […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.