måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Scalado gick in i väggen innan Nokias förvärv

Det tidigare så framgångsrika Ideonbolaget Scalado fick fullt ut känna av Androids och Apples totala dominans på smartphone-marknaden innan Nokias uppköp i fjol. Från tillväxt och vinst 2011, skrevs förlusten till hela 73 miljoner kronor med ett stort omsättningstapp för de åtta sista månaderna som fullt verksamt bolag.

Scalado hade utvecklat en mjukvara för bildhantering i små enheter som mobiltelefoner, digitalkameror och surfplattor. Bland kunderna fanns Samsung, Fujitsu och Qualcomm. Det hade dock hunnit gå ordentligt med grus i maskineriet när Nokia i juni i fjol köpte upp verksamheten. Från en omsättning på 127 miljoner kronor och en vinst på 1 miljon för helåret 2011, föll omsättningen till 15 miljoner kronor för perioden januari-augusti 2012, med en förlust på 73 miljoner.

— Generellt sett var det väldigt tufft 2012 där flera mobiltillverkare såg försäljningen falla fritt, säger Scalados vd och tidigare finanschef Bo-Göran Jaxelius till Rapidus.

Han ger ett par förklaringar som ytterligare spädde på det snabba raset för Scalado.

— De pressade mobiltillverkarna ville börja betala i efterhand istället för licenser för helåret vilket påverkade omsättningssiffran och utan Nokias uppköp hade vi troligtvis fått ytterligare några affärer, säger Bo-Göran Jaxelius.

Även Scalados konkurrenter kände av den tuffa marknaden. Amerikanska ArcSoft, som också utvecklar mjukvara för bildhantering åt hårdvarubolag, tvingades ta in 20 miljoner dollar från Intel Capital och Tudor Invest i september 2011. Enligt Bo-Göran Jaxelius förde också Scalado diskussioner kring en refinansiering. Men samtidigt som Android till stora delar undergrävde affärsmodellen bäddade det också för en exit. I februari 2011 tillkännagav krisande Nokia att de skulle överge Android till förmån för Windows Phone.

— Nokia blev triggade av den förändringen och vi passade väl in. Många av de funktioner vi ser i Nokias senaste mobil är Scalado-teknik, säger Bo-Göran Jaxelius.

Vid förvärvet tog Nokia över patent och ett femtiotal utvecklare och bildade en ny koncernfilial i Lund. Säljare var grundarna, danska NorthCap, Industrifonden och Teknoseed. Kvar i ursprungliga Scalado AB lämnades ett antal anställda för att hantera existerande kundkontrakt.

Någon officiell köpeskilling har aldrig presenterats för affären. Rapidus har tidigare ringat in den kring 300 miljoner kronor i en beräkning som byggde på att resultatutvecklingen var stabil. Troligtvis är den korrekta siffran något högre, kring 370 miljoner, enligt den senaste årsredovisningen som nu är officiell.

Joel Lyth

Det tidigare så framgångsrika Ideonbolaget Scalado fick fullt ut känna av Androids och Apples totala dominans på smartphone-marknaden innan Nokias […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.