söndag 25 februari 2024

inloggad som

Hansa Medical väntar royalties för sin första produkt

En ny publicering ska ge forskningsbolaget Hansa Medical i Lund ett försäljningsgenombrott för sitt diagnostiktest för HBP, heparinbindande protein. Framtida royaltybetalningar från projektet har potential att ensamt göra företaget lönsamt, enligt vd Emanuel Björne.

Tekniken är utlicensierad till brittiska Axis-Shields Diagnostics, en del av den internationella diagnostikkoncernen Alere, som lanserade testet i december förra året.

Just nu förbereder sig Hansa Medical för att få publicera resultaten från bolagets senaste kliniska studie i en vetenskaplig tidskrift. 850 patienter i USA och Europa har i studien diagnosticerats för svår sepsis, blodförgiftning, med hjälp av HBP-analysen. Hur studien fallit ut kan Emanuel Björne inte avslöja.

— Publiceringen är väldigt avgörande då den förväntas kunna ge stor genomslagskraft för produktens kommande användning på akutkliniker världen över, vilket ger marknadsföringen av testet en avgörande skjuts, säger Emanuel Björne till Rapidus.

Biomarkören HBP och dess funktion i kroppen upptäcktes av en grupp Lundaforskare, bland andra Lars Björck. Testet har patenterats av Hansa Medical, som därefter vidareutvecklat produkten tillsammans med Axis-Shields Diagnostics.

Vid svår blodförgiftning reagerar kroppen våldsamt på den bakteriella infektionen. Blodtryck, syresättning och näringstillförsel störs, med i värsta fall organkollaps och dödsfall som följd. Tidigt i förloppet höjs nivån HBP i blodet, vilket gör att HBP-analysen kan ge rätt diagnos i ett tidigt skede. Det kan vara avgörande för att rädda liv.

HBP-markören är specifik för svår blodförgiftning. Övriga markörer som i dag används är inte lika specifika, exempelvis C-reaktivt protein, CRP, som är en allmän inflammationsmarkör och procalcitonin, PCT, som är en allmän markör för bakteriell infektion.

Emanuel Björne vill inte kommentera hur försäljningen av HBT-testet har gått sedan lanseringen.

— Marknadspotentialen för HBP-analysen är en miljard kronor per år och Hansa Medical har rätt till betydande royalties från försäljning, säger han.

Bolaget fick in 46 miljoner kronor vid en nyemission förra året. Vid årsbokslutet fanns 19 miljoner kronor i kassan, som enligt Emanuel Björnes bedömning räcker hela 2013. Större delen av pengarna går till en klinisk fas I-studie i Lund av en läkemedelskandidat, IdeS, ett enzym som påverkar immunförsvaret för att underlätta njurtransplantation. Målsättningen är att inleda fas II studier nästa år vid Uppsala akademiska sjukhus. Förberedande prekliniska försök har nyligen startat för ett tredje projekt, EndoS, kandidat mot autoimmuna sjukdomar.

Huvudägare är Bo Håkansson, med runt 43 procent, och riskkapitalisten Bengt Ågerup med 29 procent av aktierna. Bolaget har sju anställda.

Elisabet Ottosson

En ny publicering ska ge forskningsbolaget Hansa Medical i Lund ett försäljningsgenombrott för sitt diagnostiktest för HBP, heparinbindande protein. Framtida […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.