tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Hansa Medical väntar royalties för sin första produkt

En ny publicering ska ge forskningsbolaget Hansa Medical i Lund ett försäljningsgenombrott för sitt diagnostiktest för HBP, heparinbindande protein. Framtida royaltybetalningar från projektet har potential att ensamt göra företaget lönsamt, enligt vd Emanuel Björne.

Tekniken är utlicensierad till brittiska Axis-Shields Diagnostics, en del av den internationella diagnostikkoncernen Alere, som lanserade testet i december förra året.

Just nu förbereder sig Hansa Medical för att få publicera resultaten från bolagets senaste kliniska studie i en vetenskaplig tidskrift. 850 patienter i USA och Europa har i studien diagnosticerats för svår sepsis, blodförgiftning, med hjälp av HBP-analysen. Hur studien fallit ut kan Emanuel Björne inte avslöja.

— Publiceringen är väldigt avgörande då den förväntas kunna ge stor genomslagskraft för produktens kommande användning på akutkliniker världen över, vilket ger marknadsföringen av testet en avgörande skjuts, säger Emanuel Björne till Rapidus.

Biomarkören HBP och dess funktion i kroppen upptäcktes av en grupp Lundaforskare, bland andra Lars Björck. Testet har patenterats av Hansa Medical, som därefter vidareutvecklat produkten tillsammans med Axis-Shields Diagnostics.

Vid svår blodförgiftning reagerar kroppen våldsamt på den bakteriella infektionen. Blodtryck, syresättning och näringstillförsel störs, med i värsta fall organkollaps och dödsfall som följd. Tidigt i förloppet höjs nivån HBP i blodet, vilket gör att HBP-analysen kan ge rätt diagnos i ett tidigt skede. Det kan vara avgörande för att rädda liv.

HBP-markören är specifik för svår blodförgiftning. Övriga markörer som i dag används är inte lika specifika, exempelvis C-reaktivt protein, CRP, som är en allmän inflammationsmarkör och procalcitonin, PCT, som är en allmän markör för bakteriell infektion.

Emanuel Björne vill inte kommentera hur försäljningen av HBT-testet har gått sedan lanseringen.

— Marknadspotentialen för HBP-analysen är en miljard kronor per år och Hansa Medical har rätt till betydande royalties från försäljning, säger han.

Bolaget fick in 46 miljoner kronor vid en nyemission förra året. Vid årsbokslutet fanns 19 miljoner kronor i kassan, som enligt Emanuel Björnes bedömning räcker hela 2013. Större delen av pengarna går till en klinisk fas I-studie i Lund av en läkemedelskandidat, IdeS, ett enzym som påverkar immunförsvaret för att underlätta njurtransplantation. Målsättningen är att inleda fas II studier nästa år vid Uppsala akademiska sjukhus. Förberedande prekliniska försök har nyligen startat för ett tredje projekt, EndoS, kandidat mot autoimmuna sjukdomar.

Huvudägare är Bo Håkansson, med runt 43 procent, och riskkapitalisten Bengt Ågerup med 29 procent av aktierna. Bolaget har sju anställda.

Elisabet Ottosson

En ny publicering ska ge forskningsbolaget Hansa Medical i Lund ett försäljningsgenombrott för sitt diagnostiktest för HBP, heparinbindande protein. Framtida […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.