tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Klart att Sol Voltaics bygger fabrik i Lund…

Till sommaren ska nanoteknikbolaget Sol Voltaics ha säkrat 10 till 20 miljoner dollar i nytt riskkapital för en produktionsanläggning i Lund av material till solceller. Målet är att nå en miljard i omsättning inom en femårsperiod.

Sol Voltaics har utvecklat ett material som är baserat på nanotrådar och som förbättrar effekten på solceller med över 25 procent. Nanotrådarna tillverkas genom aerotaxy, en metod som beskrevs i decembernumret av Nature och som har forskats fram vid nanometerkonsortiet i Lund.

I första steget ska produktionslinjen årligen tillverka nanotrådar till solceller med sammanlagd kapacitet på 5 megawatt 2015, men relativt snart därefter ska den siffran vara uppe i 100 megawatt per år.

— När fabriken är klar och fullt industrialiserad når vi miljardomsättning inom ett par år, säger Sol Voltaics affärsutvecklare Erik Olsson till Rapidus.

En årlig produktion på 100 megawatt kan jämföras med de 8 megawatt som installerades totalt i Sverige i fjol. I hela världen installerades solcellssystem på närmare 30 gigawatt under 2012, enligt preliminära siffror från International Energy Agency — Photovoltaic Power System Program.

I dagsläget sysselsätter Sol Voltaics 22 anställda varav några har hämtats från systerbolaget Glo. I år kommer ytterligare ett par personer att rekryteras. I höstas tog amerikanen David Epstein över som vd för Sol Voltaics, men att bolaget skulle göra samma resa som Glo och flytta allt mer av verksamheten till USA ser Erik Olsson som osannolikt.

— Det finns idag inte någon logik i det. Produktionen är inte speciellt personalkrävande och vi har all kompetens på plats i Lund. Beslutet att lägga den första produktionen i Lund är i princip redan taget, säger Erik Olsson.

Bland de existerande investerarna finns FAM, Industrifonden och Nano Future Invest. Förutom befintliga ägare för Sol Voltaics diskussioner med investeringsbolag med mer industriell koppling.

Joel Lyth

Till sommaren ska nanoteknikbolaget Sol Voltaics ha säkrat 10 till 20 miljoner dollar i nytt riskkapital för en produktionsanläggning i Lund […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.