tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Klart att Sol Voltaics bygger fabrik i Lund…

Till sommaren ska nanoteknikbolaget Sol Voltaics ha säkrat 10 till 20 miljoner dollar i nytt riskkapital för en produktionsanläggning i Lund av material till solceller. Målet är att nå en miljard i omsättning inom en femårsperiod.

Sol Voltaics har utvecklat ett material som är baserat på nanotrådar och som förbättrar effekten på solceller med över 25 procent. Nanotrådarna tillverkas genom aerotaxy, en metod som beskrevs i decembernumret av Nature och som har forskats fram vid nanometerkonsortiet i Lund.

I första steget ska produktionslinjen årligen tillverka nanotrådar till solceller med sammanlagd kapacitet på 5 megawatt 2015, men relativt snart därefter ska den siffran vara uppe i 100 megawatt per år.

— När fabriken är klar och fullt industrialiserad når vi miljardomsättning inom ett par år, säger Sol Voltaics affärsutvecklare Erik Olsson till Rapidus.

En årlig produktion på 100 megawatt kan jämföras med de 8 megawatt som installerades totalt i Sverige i fjol. I hela världen installerades solcellssystem på närmare 30 gigawatt under 2012, enligt preliminära siffror från International Energy Agency — Photovoltaic Power System Program.

I dagsläget sysselsätter Sol Voltaics 22 anställda varav några har hämtats från systerbolaget Glo. I år kommer ytterligare ett par personer att rekryteras. I höstas tog amerikanen David Epstein över som vd för Sol Voltaics, men att bolaget skulle göra samma resa som Glo och flytta allt mer av verksamheten till USA ser Erik Olsson som osannolikt.

— Det finns idag inte någon logik i det. Produktionen är inte speciellt personalkrävande och vi har all kompetens på plats i Lund. Beslutet att lägga den första produktionen i Lund är i princip redan taget, säger Erik Olsson.

Bland de existerande investerarna finns FAM, Industrifonden och Nano Future Invest. Förutom befintliga ägare för Sol Voltaics diskussioner med investeringsbolag med mer industriell koppling.

Joel Lyth

Till sommaren ska nanoteknikbolaget Sol Voltaics ha säkrat 10 till 20 miljoner dollar i nytt riskkapital för en produktionsanläggning i Lund […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.