lördag 14 september 2024

inloggad som

Första framtidsstudierna klara från life science-institut i Lund

Efter drygt ett års verksamhet publicerar Life Science Foresight Institute i Lund i dagarna sina två första framtidsstudier: om avancerad hemsjukvård respektive individuellt anpassad medicin, så kallad personalized medicine.

Teknik för att förverkliga avancerad hemsjukvård är ett fält där institutet ser möjligheter för ”ett nytt Axis” att växa fram. Produkterna behöver bli mindre, enklare och billigare, men ofta ha samma funktion som dagens sjukhusinstrument. Och så behöver produkterna kunna kommunicera med varandra. Fokus vid studien har varit tillväxt.

— Detta är en möjlighet för ICT, information- och kommunikationsteknologi, att komma in i life science sektorn. Området finns inte som en definierad marknad i dag för ICT-företagen, säger institutets verksamhetschef Paula Zeilon.

Personalized medicine är ett komplext område som ger helt nya möjligheter inom vården. Uttrycket innebär att behandling av en sjukdom baseras på individens genetiska förutsättningar, vilket kräver en kartläggning av individens arvsmassa. För att personalized medicine skall kunna implementeras brett inom vården krävs också en infrastruktur där till exempel medicinsk information, biobanker och IT kombineras. Men ännu sker ingen central styrning i Sverige av hur detta och exempelvis etiska och juridiska utmaningar ska lösas.

— Om tänkesättet införs kommer fokus att flyttas från behandling till en kombination av diagnostik och behandling. Jag tror utvecklingen är på väg dit, säger rapportens författare Karl Branzén.

Life Science Foresight Institute bildades 2011 av Lunds universitet, Region Skåne, Malmö stad och Malmö högskola med medfinanisering från EU:s regionala program. Basen är Medicon Village i Lund.

Förutom att göra framtidsstudier gör även institutet, med tre anställda, uppdrag att erbjuda omvärldsanalyser inom life science. Nu ska de utveckla rutiner kring specifika uppdrag från företag genom att göra några pilotprojekt inom marknads- och konkurrentanalys.

— Det finns inget annat motsvarande institut i Sverige och min förhoppning är att i framtiden få ge samma support åt life science företag, innovationssystem och sjukvård i hela landet, säger Paula Zeilon.

Elisabet Ottosson

Efter drygt ett års verksamhet publicerar Life Science Foresight Institute i Lund i dagarna sina två första framtidsstudier: om avancerad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Zaplox i Lejonkulan

    Zaplox vd Tess Mattisson gästar Rapidus podd Lejonkulan i ett rykande färskt avsnitt. Hur ska hon göra för att få […]