onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Första framtidsstudierna klara från life science-institut i Lund

Efter drygt ett års verksamhet publicerar Life Science Foresight Institute i Lund i dagarna sina två första framtidsstudier: om avancerad hemsjukvård respektive individuellt anpassad medicin, så kallad personalized medicine.

Teknik för att förverkliga avancerad hemsjukvård är ett fält där institutet ser möjligheter för ”ett nytt Axis” att växa fram. Produkterna behöver bli mindre, enklare och billigare, men ofta ha samma funktion som dagens sjukhusinstrument. Och så behöver produkterna kunna kommunicera med varandra. Fokus vid studien har varit tillväxt.

— Detta är en möjlighet för ICT, information- och kommunikationsteknologi, att komma in i life science sektorn. Området finns inte som en definierad marknad i dag för ICT-företagen, säger institutets verksamhetschef Paula Zeilon.

Personalized medicine är ett komplext område som ger helt nya möjligheter inom vården. Uttrycket innebär att behandling av en sjukdom baseras på individens genetiska förutsättningar, vilket kräver en kartläggning av individens arvsmassa. För att personalized medicine skall kunna implementeras brett inom vården krävs också en infrastruktur där till exempel medicinsk information, biobanker och IT kombineras. Men ännu sker ingen central styrning i Sverige av hur detta och exempelvis etiska och juridiska utmaningar ska lösas.

— Om tänkesättet införs kommer fokus att flyttas från behandling till en kombination av diagnostik och behandling. Jag tror utvecklingen är på väg dit, säger rapportens författare Karl Branzén.

Life Science Foresight Institute bildades 2011 av Lunds universitet, Region Skåne, Malmö stad och Malmö högskola med medfinanisering från EU:s regionala program. Basen är Medicon Village i Lund.

Förutom att göra framtidsstudier gör även institutet, med tre anställda, uppdrag att erbjuda omvärldsanalyser inom life science. Nu ska de utveckla rutiner kring specifika uppdrag från företag genom att göra några pilotprojekt inom marknads- och konkurrentanalys.

— Det finns inget annat motsvarande institut i Sverige och min förhoppning är att i framtiden få ge samma support åt life science företag, innovationssystem och sjukvård i hela landet, säger Paula Zeilon.

Elisabet Ottosson

Efter drygt ett års verksamhet publicerar Life Science Foresight Institute i Lund i dagarna sina två första framtidsstudier: om avancerad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.