torsdag 21 november 2024

inloggad som

Valutaeffekt knäcker tillväxten för Gambro

Gambro i Lund är på väg in i amerikanska Baxter. Idag rapporterar Investor vad som sannolikt är sista hela kvartalet med Gambro som dotterbolag. Och fortsatt lyser tillväxten med sin frånvaro.

Medicinteknikbolaget Gambro har haft det tufft senaste åren. Omsättningen har backat ända sedan 2009. För första kvartalet 2013 lyckas Gambro visa en tillväxt på två procent i konstant valuta, men inklusive kurseffekter blir perioden ändå ytterligare ett tapp.

— Det har varit rätt ordentliga valutarörelser, säger Magnus Dalhammar, IR-ansvarig på Investor.

Totalt backar Gambros försäljning med en procent, jämfört med samma tid ifjol, till 2,69 miljarder kronor i kvartalet. Vinsten före avskrivningar och finansiella poster ökar dock till 335 miljoner kronor från 318 miljoner.

Främst är det affärerna i Europa, Mellanöstern och Afrika som hackar medan USA och Stillahavsasien går bra. Totalt har Gambro cirka 7.000 anställda varav 850 på den kombinerade huvudkontors-, forsknings- och produktionsenheten i Lund. Vd är Guido Oelkers.

Gambro lanserade sin konstgjorda njure, baserad på Nils Alwalls forskning, på sextiotalet och arbetar idag utifrån två huvudområden, chronic och acute. Beskedet att Investor och den andra delägaren EQT säljer Gambro till Baxter för 26,5 miljarder kronor kom i december. Affären väntas avslutas under andra kvartalet i år.

Men Wallenbergarna behåller ändå ett finger i Lunds life science-bransch, genom sin nya investering i Active Biotech.

Investor har gått in med 270 miljoner kronor i forskningsbolaget och sitter därmed på en ägarandel på åtta procent. Satsningen görs som en så kallad financial investment och lyfts fram särskilt i dagens rapport. Investor flaggar för att en del av dessa investeringar kommer att bli mer långsiktiga innehav, vid sidan av flaggskepp som SEB, Ericsson och AstraZeneca.

Active Biotech har idag sex läkemedelsprojekt:
* Laquinimod, mot MS, drivs med israeliska Teva
* Tasq, mot prostatacancer, drivs med franska Ipsen
* Anyara, mot njurcancer
* 57-57, mot systemisk skleros
* Isi, prekliniskt projekt inom cancer
* RhuDex, mot reumatoid artrit, licensavtal med tyska MediGene

Företaget har cirka 60 anställda och släpper kvartalsrapport på torsdag. I årsredovisningen skriver vd Tomas Leanderson att man efter Investors satsning bedömer att intäkterna från existerande och nya partneravtal finansierar bolaget fram tills dess att stabila intäktsströmmar uppnås, förmodligen under nästa år.

Kristian Svensson

Gambro i Lund är på väg in i amerikanska Baxter. Idag rapporterar Investor vad som sannolikt är sista hela kvartalet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.