söndag 28 april 2024

inloggad som

Valutaeffekt knäcker tillväxten för Gambro

Gambro i Lund är på väg in i amerikanska Baxter. Idag rapporterar Investor vad som sannolikt är sista hela kvartalet med Gambro som dotterbolag. Och fortsatt lyser tillväxten med sin frånvaro.

Medicinteknikbolaget Gambro har haft det tufft senaste åren. Omsättningen har backat ända sedan 2009. För första kvartalet 2013 lyckas Gambro visa en tillväxt på två procent i konstant valuta, men inklusive kurseffekter blir perioden ändå ytterligare ett tapp.

— Det har varit rätt ordentliga valutarörelser, säger Magnus Dalhammar, IR-ansvarig på Investor.

Totalt backar Gambros försäljning med en procent, jämfört med samma tid ifjol, till 2,69 miljarder kronor i kvartalet. Vinsten före avskrivningar och finansiella poster ökar dock till 335 miljoner kronor från 318 miljoner.

Främst är det affärerna i Europa, Mellanöstern och Afrika som hackar medan USA och Stillahavsasien går bra. Totalt har Gambro cirka 7.000 anställda varav 850 på den kombinerade huvudkontors-, forsknings- och produktionsenheten i Lund. Vd är Guido Oelkers.

Gambro lanserade sin konstgjorda njure, baserad på Nils Alwalls forskning, på sextiotalet och arbetar idag utifrån två huvudområden, chronic och acute. Beskedet att Investor och den andra delägaren EQT säljer Gambro till Baxter för 26,5 miljarder kronor kom i december. Affären väntas avslutas under andra kvartalet i år.

Men Wallenbergarna behåller ändå ett finger i Lunds life science-bransch, genom sin nya investering i Active Biotech.

Investor har gått in med 270 miljoner kronor i forskningsbolaget och sitter därmed på en ägarandel på åtta procent. Satsningen görs som en så kallad financial investment och lyfts fram särskilt i dagens rapport. Investor flaggar för att en del av dessa investeringar kommer att bli mer långsiktiga innehav, vid sidan av flaggskepp som SEB, Ericsson och AstraZeneca.

Active Biotech har idag sex läkemedelsprojekt:
* Laquinimod, mot MS, drivs med israeliska Teva
* Tasq, mot prostatacancer, drivs med franska Ipsen
* Anyara, mot njurcancer
* 57-57, mot systemisk skleros
* Isi, prekliniskt projekt inom cancer
* RhuDex, mot reumatoid artrit, licensavtal med tyska MediGene

Företaget har cirka 60 anställda och släpper kvartalsrapport på torsdag. I årsredovisningen skriver vd Tomas Leanderson att man efter Investors satsning bedömer att intäkterna från existerande och nya partneravtal finansierar bolaget fram tills dess att stabila intäktsströmmar uppnås, förmodligen under nästa år.

Kristian Svensson

Gambro i Lund är på väg in i amerikanska Baxter. Idag rapporterar Investor vad som sannolikt är sista hela kvartalet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.