tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Vinnovapengar till sprayplåster…

Medicinteknikbolaget BioActive Polymers var bland dem som kammade hem störst bidrag från Vinnovas program Forska&Väx. Lundabolaget får 2,6 miljoner kronor vilka ska gå till att ta deras sprayplåster, som kan förhindra sammanväxningar mellan organ efter operation, genom vidareutveckling och pilotstudier på människa.

Senaste året har BioActive Polymers bland annat ägnat åt att vidareutveckla spraykonceptet och hitta finansiering. Bolaget fick i höstas in 1,5 miljoner kronor vid en nyemission. Ytterligare en emission planeras till senvåren, berättar vd Fredrik Lindblad, tidigare chef för QuickCool.

Det är vid buk- och gynekologisk kirurgi de största problemen med sammanväxningar finns.

— Behovet är enormt, vilket bekräftas av kirurger. Sammanväxningar svarar exempelvis för cirka 70 procent av alla tarmvred i västvärlden, säger Fredrik Lindblad i en intervju med Rapidus. 

Idén till sprayplåstret fick fyra professorer vid Lunds universitet i början av 2000-talet: kirurgerna Roland Andersson och Stig Bengmark samt kemisterna Kåre Larsson och Björn Lindman. De har även varit med och grundat andra skånska bolag såsom Probi (Larsson och Bengmark) och Camurus (Larsson och Lindman).

Plåstret, kallat BioBarrier, består av två polypeptider som sprayas på sårytor inne i kroppen innan kirurgen stänger operationsstället. Djurförsök har visat att plåstret stannar kvar hela läkningstiden, men försvinner ur kroppen inom en månad med aminosyror som enda nedbrytningsprodukt. Tekniken är patenterad i Europa, Kina och Japan, och patentansökan är under behandling i Kanada, USA och Indien. 

Runt 15 konkurrerande produkter, främst i form av tunna membran, är godkända i Europa och ett fåtal i USA. Dessa är dock inte så bra att de slagit igenom brett hos kirurger utanför USA, enligt Fredrik Lindblad.

Bolaget drivs virtuellt och ägs till 55 procent av grundarna. Resterande ägs av affärsänglar, ledning samt Lundabolaget Colloidal Resource och Lunds universitets innovationsbolag Luis.

Elisabet Ottosson

Medicinteknikbolaget BioActive Polymers var bland dem som kammade hem störst bidrag från Vinnovas program Forska&Väx. Lundabolaget får 2,6 miljoner kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.