söndag 24 november 2024

inloggad som

Vinnovapengar till sprayplåster…

Medicinteknikbolaget BioActive Polymers var bland dem som kammade hem störst bidrag från Vinnovas program Forska&Väx. Lundabolaget får 2,6 miljoner kronor vilka ska gå till att ta deras sprayplåster, som kan förhindra sammanväxningar mellan organ efter operation, genom vidareutveckling och pilotstudier på människa.

Senaste året har BioActive Polymers bland annat ägnat åt att vidareutveckla spraykonceptet och hitta finansiering. Bolaget fick i höstas in 1,5 miljoner kronor vid en nyemission. Ytterligare en emission planeras till senvåren, berättar vd Fredrik Lindblad, tidigare chef för QuickCool.

Det är vid buk- och gynekologisk kirurgi de största problemen med sammanväxningar finns.

— Behovet är enormt, vilket bekräftas av kirurger. Sammanväxningar svarar exempelvis för cirka 70 procent av alla tarmvred i västvärlden, säger Fredrik Lindblad i en intervju med Rapidus. 

Idén till sprayplåstret fick fyra professorer vid Lunds universitet i början av 2000-talet: kirurgerna Roland Andersson och Stig Bengmark samt kemisterna Kåre Larsson och Björn Lindman. De har även varit med och grundat andra skånska bolag såsom Probi (Larsson och Bengmark) och Camurus (Larsson och Lindman).

Plåstret, kallat BioBarrier, består av två polypeptider som sprayas på sårytor inne i kroppen innan kirurgen stänger operationsstället. Djurförsök har visat att plåstret stannar kvar hela läkningstiden, men försvinner ur kroppen inom en månad med aminosyror som enda nedbrytningsprodukt. Tekniken är patenterad i Europa, Kina och Japan, och patentansökan är under behandling i Kanada, USA och Indien. 

Runt 15 konkurrerande produkter, främst i form av tunna membran, är godkända i Europa och ett fåtal i USA. Dessa är dock inte så bra att de slagit igenom brett hos kirurger utanför USA, enligt Fredrik Lindblad.

Bolaget drivs virtuellt och ägs till 55 procent av grundarna. Resterande ägs av affärsänglar, ledning samt Lundabolaget Colloidal Resource och Lunds universitets innovationsbolag Luis.

Elisabet Ottosson

Medicinteknikbolaget BioActive Polymers var bland dem som kammade hem störst bidrag från Vinnovas program Forska&Väx. Lundabolaget får 2,6 miljoner kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.