tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånska börsföretag ökade FoU med 300 miljoner ifjol

Trots krympande vinster ökade tio av Skånes viktigaste börsbolag ifjol sina satsningar på forskning och utveckling med närmare 300 miljoner kronor. Snabbast på området växer Axis — som i år kan gå om industrijätten Alfa Laval och bli det skånska börsbolag som satsar allra mest på FoU.

Rapidus har tittat närmare på FoU-anslagen i bokslutsrapporterna från tio av Stockholmsbörsens mest forskningsintensiva företag i Skåne. Totalt sett ökade FoU-satsningarna med 292 miljoner under 2012, till en nivå av 2,3 miljarder kronor.

Det är 15 procent mer än 2011. Samtidigt sjönk bolagens vinster före skatt med nästan 10 procent, och den samlade försäljningen ökade bara 4 procent.

Axis plöjde ner 580 miljoner i forsknings- och utvecklingsarbete ifjol. Det är 112 miljoner mer än året innan, och motsvarar en ökningstakt som i år tar bolaget till nivåerna runt 700 miljoner kronor där Skånes börsjätte nummer ett, mångdubbelt större Alfa Laval, legat senaste tiden.

Axis budgeterar ökade FoU-anslag under 2013, men vd Ray Mauritsson kan inte ge någon exakt siffra.

Ray Mauritsson— Vår strategi bygger på att vi fortsatt kan vara innovativa och därigenom attraktiva på marknaden. Det är viktigt både för hur vi uppfattas, och rent siffermässigt eftersom utvecklingsarbetet säkerställer att vi kan ha kvar höga marginaler, säger han till Rapidus.

I dag bedriver Axis i princip allt utvecklingsarbete utifrån anläggningen i Lund, antingen genom egen personal, inhyrda konsulter eller partnerföretag. Cirka 450 anställda och 100 konsulter jobbar med FoU, av totalt drygt 1.400 anställda.

— Jag får ofta frågan från finansmarknadens analytiker om inte bruttomarginalerna sjunker nu när marknaden mognar. Svaret är att så länge vi fortsätter innovera kan vi hålla emot marknadens mognadsprocess, säger Ray Mauritsson.

Långt ifrån alla skånska storbolag har lika koncentrerad forskningsorganisation som Axis. Exempelvis har Trelleborg sin FoU spridd i dotterbolag världen över.

Men även Trelleborg ökade forskningsanslagen ifjol, i den del av verksamheten som är kvar i huvudkoncernen efter avknoppningen av Automotive-grenen i samriskbolaget TrelleborgVibracoustic. FoU gick från 273 miljoner till 309 miljoner kronor, men då historisk jämförelse delvis går förlorad utelämnar vi Trelleborg från den totala sammanställningen.

Klicka här för att se aktuella och historiska FoU-satsningar i skånska börsbolag.

Kristian Svensson

Trots krympande vinster ökade tio av Skånes viktigaste börsbolag ifjol sina satsningar på forskning och utveckling med närmare 300 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Konkurrens pressar Sparbanken Skåne

    Sparbanken Skåne dras med prispress på utlåningsaffären. Skånes största börsbolag Alfa Laval ser en svagare orderingång. Handelskrig och en skakig omvärld återspeglas i de skånska börsbolagens rapporter för årets första kvartal.

  • Cellavision rapportvinnare

    Aktiemarknaden jublade över Cellavisions rapport efter en fyraårig utförslöpa. Fler skånska börsbolag kom med sina kvartalssiffror på tisdagen, med blandade reaktioner för till exempel Thule.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Läkemedel från Lund i fas 3

    Kors i taket. En läkemedelskandidat som utvecklats i Lund går in i fas 3-studier. Det är sannolikt den enda hittills i år och i övrigt på lång tid som producerats av de annars hårt prövade skånska läkemedelsbolagen.

  • Börstrauma i skånska industriföretag

    Stockholmsbörsen öppnade på måndagen med ett ras i nivå med Lehman Brothers-kraschen 2008. Rapidus har ringt runt och frågat de stora skånska industriföretagen hur de påverkas av handelskriget.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.