söndag 12 maj 2024

inloggad som

Skånska börsföretag ökade FoU med 300 miljoner ifjol

Trots krympande vinster ökade tio av Skånes viktigaste börsbolag ifjol sina satsningar på forskning och utveckling med närmare 300 miljoner kronor. Snabbast på området växer Axis — som i år kan gå om industrijätten Alfa Laval och bli det skånska börsbolag som satsar allra mest på FoU.

Rapidus har tittat närmare på FoU-anslagen i bokslutsrapporterna från tio av Stockholmsbörsens mest forskningsintensiva företag i Skåne. Totalt sett ökade FoU-satsningarna med 292 miljoner under 2012, till en nivå av 2,3 miljarder kronor.

Det är 15 procent mer än 2011. Samtidigt sjönk bolagens vinster före skatt med nästan 10 procent, och den samlade försäljningen ökade bara 4 procent.

Axis plöjde ner 580 miljoner i forsknings- och utvecklingsarbete ifjol. Det är 112 miljoner mer än året innan, och motsvarar en ökningstakt som i år tar bolaget till nivåerna runt 700 miljoner kronor där Skånes börsjätte nummer ett, mångdubbelt större Alfa Laval, legat senaste tiden.

Axis budgeterar ökade FoU-anslag under 2013, men vd Ray Mauritsson kan inte ge någon exakt siffra.

Ray Mauritsson— Vår strategi bygger på att vi fortsatt kan vara innovativa och därigenom attraktiva på marknaden. Det är viktigt både för hur vi uppfattas, och rent siffermässigt eftersom utvecklingsarbetet säkerställer att vi kan ha kvar höga marginaler, säger han till Rapidus.

I dag bedriver Axis i princip allt utvecklingsarbete utifrån anläggningen i Lund, antingen genom egen personal, inhyrda konsulter eller partnerföretag. Cirka 450 anställda och 100 konsulter jobbar med FoU, av totalt drygt 1.400 anställda.

— Jag får ofta frågan från finansmarknadens analytiker om inte bruttomarginalerna sjunker nu när marknaden mognar. Svaret är att så länge vi fortsätter innovera kan vi hålla emot marknadens mognadsprocess, säger Ray Mauritsson.

Långt ifrån alla skånska storbolag har lika koncentrerad forskningsorganisation som Axis. Exempelvis har Trelleborg sin FoU spridd i dotterbolag världen över.

Men även Trelleborg ökade forskningsanslagen ifjol, i den del av verksamheten som är kvar i huvudkoncernen efter avknoppningen av Automotive-grenen i samriskbolaget TrelleborgVibracoustic. FoU gick från 273 miljoner till 309 miljoner kronor, men då historisk jämförelse delvis går förlorad utelämnar vi Trelleborg från den totala sammanställningen.

Klicka här för att se aktuella och historiska FoU-satsningar i skånska börsbolag.

Kristian Svensson

Trots krympande vinster ökade tio av Skånes viktigaste börsbolag ifjol sina satsningar på forskning och utveckling med närmare 300 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen