fredag 1 november 2024

inloggad som

Ingen nedskärning på HemoCue efter uppköp

Under måndagsmorgonen kom nyheten att danska medicinteknikbolaget Radiometer Medical köper diagnostikbolaget HemoCue i Ängelholm för 300 miljoner dollar. Med den nya ägaren finns bättre chanser till internationell tillväxt, uppger HemoCues vd Niels Christiansen i en intervju med Rapidus.

HemoCue, som startade på 70-talet, har små och snabba analysinstrument för öppenvården som ger noggranna analysresultat inom bland annat blodanalys. Radiometer Medical har många olika analysinstrument för akutsjukvården. Företagens produktportföljer kompletterar varandra, liksom deras marknadsnärvaro i olika världsdelar.

HemoCues vd Niels Christiansen ser flera fördelar med affären. Inom den amerikanska koncernen Danaher, som är ägare till Radiometer Medical, finns många medicinteknikbolag som kan samverka med HemoCue och rent tekniskt har företagen stora chanser att standardisera den mjukvara som behövs mellan instrument och patientinformation inom sjukvården.

Han menar att HemoCue kan stärka sin marknadsposition i Kina, där Radiometer Medical är starka, medan Hemocue kan ge Radiometer draghjälp på marknaden i Sydafrika.

— På sikt kommer HemoCue troligen att behöva mer personal globalt. Det blir ingen nerskärning vid köpet eftersom företagen ska fortsätta som enskilda verksamheter, säger Niels Christiansen.

Säljare är Quest Diagnostics, ett av världens största labbserviceföretag. Affären beräknas vara klar i slutet av mars. HemoCue har mer än 300 anställda och omsatte 570 miljoner kronor 2011.

Elisabet Ottosson

Under måndagsmorgonen kom nyheten att danska medicinteknikbolaget Radiometer Medical köper diagnostikbolaget HemoCue i Ängelholm för 300 miljoner dollar. Med den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell hoppas på babyboom

    Medan branschen för barn- och babyprodukter är i kris går e-handelsbolaget Najell från Lund mot strömmen. Vd och grundare Niklas Najafi Kristensen spår en lönsam tillväxt på 70–80 procent i år.

  • Vd-byte på Smile

    Ebba Fåhraeus slutar efter tio år som vd på life science-inkubatorn Smile. En ny vd börjar på måndag och är en internrekrytering. – Det blir inte lätt att toppa det Ebba har åstadkommit, säger efterträdaren.

  • Uppåt för skånsk försvarsindustri

    IT-bolaget Mildef i Helsingborg har fått en av sina enskilt största ordrar, värd 200 miljoner kronor. Och Malmöbolaget Advenica har fått ett viktigt Nato-godkännande.

  • Zerotude ska göra röda byggnader gröna

    Renoveringar är ett måste om fastighetsägare ska kunna möta EU:s krav på byggnaders energieffektivitet. Maximilian Deiters (32) är medgrundare till Zerotude, som visar hur fastighetsägare smartast renoverar sitt bestånd.


  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.