måndag 4 december 2023

inloggad som

Ingen nedskärning på HemoCue efter uppköp

Under måndagsmorgonen kom nyheten att danska medicinteknikbolaget Radiometer Medical köper diagnostikbolaget HemoCue i Ängelholm för 300 miljoner dollar. Med den nya ägaren finns bättre chanser till internationell tillväxt, uppger HemoCues vd Niels Christiansen i en intervju med Rapidus.

HemoCue, som startade på 70-talet, har små och snabba analysinstrument för öppenvården som ger noggranna analysresultat inom bland annat blodanalys. Radiometer Medical har många olika analysinstrument för akutsjukvården. Företagens produktportföljer kompletterar varandra, liksom deras marknadsnärvaro i olika världsdelar.

HemoCues vd Niels Christiansen ser flera fördelar med affären. Inom den amerikanska koncernen Danaher, som är ägare till Radiometer Medical, finns många medicinteknikbolag som kan samverka med HemoCue och rent tekniskt har företagen stora chanser att standardisera den mjukvara som behövs mellan instrument och patientinformation inom sjukvården.

Han menar att HemoCue kan stärka sin marknadsposition i Kina, där Radiometer Medical är starka, medan Hemocue kan ge Radiometer draghjälp på marknaden i Sydafrika.

— På sikt kommer HemoCue troligen att behöva mer personal globalt. Det blir ingen nerskärning vid köpet eftersom företagen ska fortsätta som enskilda verksamheter, säger Niels Christiansen.

Säljare är Quest Diagnostics, ett av världens största labbserviceföretag. Affären beräknas vara klar i slutet av mars. HemoCue har mer än 300 anställda och omsatte 570 miljoner kronor 2011.

Elisabet Ottosson

Under måndagsmorgonen kom nyheten att danska medicinteknikbolaget Radiometer Medical köper diagnostikbolaget HemoCue i Ängelholm för 300 miljoner dollar. Med den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad